Novoizgrađena toplana na biomasu u Majdanpeku počela je sa radom, a njenim otvaranjem, znatno će se uticati na eliminisanje emisija gasova, što će doprineti i zdravijoj životnoj sredini. Ovo je itekako važno, imajući u vidu da Majdanpek nosi neslavni epitet jednog od najzagađenijih gradova u Srbiji.

Prilikom obilaska toplane, ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović, rekla je da su u izgradi toplane učestovale domaće kompanije, kao i domaća oprema koja je ugrađena, što je važno zbog upošljavanja domaće privrede u celom lancu vrednosti.

Dinamika izgradnje
Kurir Dinamika izgradnje toplane na biomasu u Majdanpeku

Ona  je dodala da Majdanpek je četvrta lokalna samouprava u Srbiji u kojoj je izgrađena toplana na biomasu kroz program Ministarstva sa nemačkom razvojnom bankom KfW i donacijom Švajcarske konfederacije.

Pre Majdanpeka nove toplane na biomasu izgrađene u Malom Zvorniku, Priboju i Novom Pazaru i ukupno je u sve četiri lokalne samouprave uloženo 26,75 miliona evra.

„Završetkom ovih toplana otklanjamo višedecenijski problem zagađenja vazduha, korišćenje fosilnih goriva, prelaskom na obnovljive izvore energije kao što je biomasa", rekla je ministarka.

Ona je dodala da je ukupna vrednost investicije u Majdanpeku 5,5 miliona evra, a da su radovi na toplani završeni pre mesec dana, pre ugovorenog roka, kao što je i najavljeno.

Ministarka je ukazala da je dogovoren nastavak saradnje sa KfW bankom u drugoj fazi ovog programa, vrednoj 32 miliona evra.

„Do sada su šest gradova i opština potvrdili zainteresovanost za učešće u programu - Prijepolje, Bajina Bašta, Niš, Rača, Novi Pazar, Majdanpek, što će doprineti daljem smanjenju emisija štetnih emisija gasova, kao i gubitaka na mreži. Ove projekte već pripremamo i počećemo sa realizacijom sledeće godine", rekla je ministarka.

Dragan Popović, predsednik opština Majdanpek, rekao je da zahvaljujući novoj toplani na biomasu Majdanpek postaje ekološki čisto mesto s obzirom da se mazut više neće koristiti u daljinskom grejanju.

„Izgradnjom nove toplane na biomasu u Majdanpeku sve se menja s obzirom da smo u prethodnom periodu imali probleme sa grejanjem i mazutom koji je bilo teško nabaviti. Majdanpek je opština koja je više od 70 odsto pošumljena i bilo je logično što smo se opredelili da koristimo drvnu sečku za grejanje, zahvaljujući kojoj eliminišemo zagađanja i smanjujemo troškove za 50 odsto", rekao je Popović.

On je dodao da je grejanje u Majdanpeku stabilno 24 sata i da će se u narednom periodu rekonstruisati toplovodna mreža.

(EUpravo zato/Kurir.rs)