Britanski startup Bacteri koristi elektrone koje proizvode bakterije u tlu za prikupljanje čiste električne energije iz zemlje.

Njegove baterije koje se mogu puniti u zemlji imaju potencijal da rade 24 sata dnevno.

Osnivači kompanije se nadaju da će ovakve tehnologije ubrzati prelazak na poljoprivredu zasnovanu na čistoj energiji, pomažući farmerima da povećaju prinose i očuvaju resurse bez potrebe za instaliranjem skupe energetske infrastrukture koju je teško održavati.

Kako funkcionišu ove baterije?

Bakterije koje se napajaju bakterijama grade se na „mikrobnim gorivim ćelijama u tlu" (SMFC), koje hvataju energiju iz prirodnih hemijskih reakcija koje se dešavaju u mikroorganizmima koji postoje na tlu.

Elektrode na bazi ugljenika se postavljaju u tlo i povezuju na spoljno kolo. Ovaj sistem prenosi elektrone koje stvaraju određeni mikroorganizmi dok „troše" organska jedinjenja prisutna u zemljištu, pretvarajući ih u električnu energiju.

Hrpe ovih ćelija mogu se povezati sa baterijom za skladištenje energije.

Dr Jakub Dziegielovski bio je deo istraživačkog tima koji je razvio SMFCs 2019. godine. Ova tehnologija je testirana na sistemu za filtriranje vode u Brazilu.

Sada, on ide korak dalje od koncepta tako što razvija načine za povećanje proizvodnje električne energije koji su prilagođeni biološkim procesima u tlu.

Tokom poslednje četiri godine istraživanja i razvoja, „naučili smo mnogo više o različitim bioelektrohemijskim procesima i bolje razumeli ulogu koju bakterije i zemljište imaju u ovoj složenoj jednačini", kaže dr Dziegielovski za Euronews Green

„Ovo saznanje nam je omogućilo da dođemo do rešenja koja stimulišu i kontrolišu selektivne procese u zemlji, omogućavajući nam da povećamo korišćenje energije i održavamo kontinuiranu proizvodnju električne energije godinama", dodao je on.

U narednih 12 meseci, njegova kompanija Bakteri će nastaviti da usavršava svoje prototipove u cilju pokretanja male proizvodnje pre nego što lansira komercijalni proizvod 2026.

Kako ovakve baterije mogu pomoći poljoprivrednicima?

Tehnologija se ubrzano razvija kako bi pomogla poljoprivrednicima da prikupe podatke o stanju svojih njiva, brinu o usevima i smanje troškove.

Senzori i uređaji povezani na internet zahtevaju napajanje koje nije uvek lako instalirati i održavati. Kablovi mogu da ometaju polja, hemijske baterije za jednokratnu upotrebu treba da se nadgledaju i zamene, a obnovljivi izvori energije poput solarnih panela rade punim kapacitetom samo u pravim vremenskim uslovima.

„Poljoprivrednici sve više cene značaj podataka za donošenje odluka u pravcu poljoprivredne prakse sa efikasnim korišćenjem resursa", kaže profesorka Mirela Di Lorenco, jedan od direktora firme i nastavnik hemijskog inženjerstva na Univerzitetu Bat.

„Uklanjamo prepreku za generisanje tih podataka kreiranjem održivog načina za napajanje senzora i činimo ih uvek uključenim, jeftinim, sa malim održavanjem i malim uticajem na životnu sredinu", navodi ona.

Baterije koje se napajaju iz zemlje mogu da traju više od 25 godina i koštaju samo 30 evra, po komadu, bez potrebe za održavanjem.

„Dovođenje našeg proizvoda do ove faze i sprovođenje teorije u praksu kroz nekoliko godina istraživanja bilo je izazovno, ali neverovatno korisno iskustvo," kaže dr Dziegielovski i dodaje da je uzbuđen što vidi da kompanija pravi pozitivnu razliku u poljoprivredi i drugim sektorima.

(M.A./EUpravo zato/Euronews.com)