Zemlje nisu na putu da utrostruče kapacitete obnovljive energije do 2030. godine, uprkos svojim nacionalnim energetskim i klimatskim obećanjima, upozorava analiza Međunarodne agencije za energiju (IEA).

Zvanične obaveze u nacionalnim energetskim i klimatskim planovima trenutno iznose 1300 gigavata, navela je IEA, što je samo 12% od cilja postavljenog na COP28 o utrostručenju kapaciteta.

Međutim, ako bi zemlje sprovele sve svoje projektovane ambicije i obećanja do 2030. godine, to bi iznosilo 11.000 gigavata instaliranih globalnih obnovljivih kapaciteta.

U izveštaju se navodi da tu predvode evropske zemlje koje doprinose petini obećanog globalnog ukupnog iznosa i one su drugi najveći doprinosilac posle Kine.

Nemačka sama čini četvrtinu evropskih ambicija u pogledu obnovljivih kapaciteta, a slede Francuska, Italija, Španija i Velika Britanija, koje zajedno doprinose još jednoj trećini.

Agencija sa sedištem u Parizu identifikovala je koje su to mogućnosti u narednim mesecima za nacije širom sveta da razviju „jasne planove" za jačanje obnovljive izvore energije.

U izveštaju se, međutim, napominje da bi zemlje trebalo da ubrzaju implementaciju i da unaprede svoje ambicije kako bi se uskladile sa ciljem utrostručenja u još jednom nastojanju da ograniče globalno zagrevanje na 1,5°C, kako je navedeno u Pariskom sporazumu.

Dodata količina obnovljivih izvora energije širom sveta utrostručila se od potpisivanja Pariskog sporazuma 2015. godine, navodi se u izveštaju.

Mnoge zemlje su se okrenule solarnoj energiji i vetru nakon oštrog pada troškova, zajedno sa naporima vlada da smanje emisije i ojačaju svoje energetske sisteme. 

Troškovi solarne tehnologije i tehnologije vetra pali su za 40 odsto od 2015. godine, što ih čini konkurentnijim fosilnim gorivima, saopštila je IEA.

Vetropark, Holandija
Richard Šemík / Panthermedia / Profimedia 

„Ovaj izveštaj jasno pokazuje da je cilj utrostručenja ambiciozan, ali ostvariv, iako to važi jedino ako vlade brzo pretvore obećanja u planove akcije. Ispunjavanjem ciljeva dogovorenih na COP28 zemlje širom sveta imaju veliku priliku da ubrzaju napredak ka sigurnijem energetskom sistemu", rekao je Fatih Birol, izvršni direktor IEA.

Nedavne projekcije energetskog trusta mozgova Ember, zasnovane na nacionalnim i klimatskim energetskim planovima zemalja EU, odražavaju scenario sličan najnovijoj analizi IEA: Dok se nacionalna ambicija „približava onome što je potrebno" za energetske ciljeve EU, potrebni su dodatni napori i pritisci da se zatvori preostali jaz i ubrza proces.

„Procenjujemo da su obnovljivi izvori na putu da proizvedu 66% električne energije u EU do 2030. godine", rekao je Kris Roslou, viši analitičar energetskih i klimatskih podataka u Emberu.

„Ovo je brzo i značajno povećanje u odnosu na nivo iz 2023. (44%), ali je ispod cilja REPoverEU od 72%," dodao je on, misleći na plan izvršne vlasti EU da ubrza zelenu tranziciju.

Flore Belin, stručnjak za obnovljive izvore energije u NVO Climate Action NetvorkEurope napominje da zemlje EU nisu na putu da utrostruče kapacitet čiste energije i predlaže niz korekcija kako bi se nacije postavile na pravi kurs:

„Moramo da vidimo veći doprinos u obnovljivim izvorima energije u okviru nacionalnih planova država članica, u skladu sa bržim izdavanjem dozvola za korišćenje vetra i sunca, zajedno sa širenjem mreže EU na inkluzivan i prirodan način", kazala je Belin.

Pogled na solarne panele odozgo
onemorepicture / Thorsten Wagner / imago stock&people / Profimedia 

Predlog za utrostručenje kapaciteta obnovljive energije potpisalo je 118 zemalja u okviru takozvanog Globalnog obećanja u Dubaiju.

„Sa ovim ciljevima pružamo industrijama i investitorima jasnoću i predvidljivost u pogledu budućnosti. Oni će znati koliko nam je dodatnih kapaciteta potrebno do 2030. i to će im pomoći da planiraju svoje poslovanje i investicije", kazala je na samitu COP28 predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Trinaest zemalja EU podržalo je ideju o daljem ubrzanju primene obnovljive energije u dokumentu koji je objavljen nakon saopštenja Komisije o klimatskom cilju do 2040. godine u februaru ove godine.

Austrija, Danska, Estonija, Nemačka, Grčka, Irska, Letonija, Luksemburg, Malta, Holandija, Portugal i Španija rekle su da će takav podvig biti „ključni zadatak" za sledeću Komisiju, kao i da se obezbedi snažna integracija energetskog sistema kako bi bio pogodan za ostvarenje projektovanih količina obnovljivih izvora energije.

(M.A./EUpravo zato/Euronews.com)