EUpravo zato je posetio jednu Eko teretanu! Uverili smo se zašto je spoj prirode i sporta idealno rešenje da okrepite telo i duh.

Naime, Eko teretane su nastale kao ideja Marka Ćirića da se ostaci drveta koji plutaju rekom pretvore u sprave za vežbanje na otvorenom.

Ovo je  još jedno od 16 inovativnih rešenja za ubrzanje zelene tranzicije privrede i društva, koje je dobilo finansijsku podršku Evropske unije u okviru inicijative "EU za Zelenu agendu u Srbiji".

Marko Ćirić je u ideju o Eko teretani spojio ljubav prema sportu sa očuvanjem životne sredine, a do ovog rešenja došao je u toku pandemije, tokom izolacije.

Rezultat je jedinstven prostor za rekreaciju, ali i jedan sasvim novi koncept vežbanja na otvorenom koji budi ekološku svest vežbača.

"Kada je visok vodostaj rekom plovi razni otpad i oboreno drvo i voda ih nanosi u priobalje. Često boravim na Savi gde imam splav i u tom delu redovno organizujem akcije čišćenja reke. Sa druge strane, kao trener sam želeo da iskoristim svoje sportsko znanje i iskustvo i napravim nešto što će istovremeno doprineti vežbačima i dobrobiti naše planete", priča Marko Ćirić.

U saradnji sa Centrom za unapređenje preduzetništva mladih, Marko je osmislio i napravio 12 različitih sprava za vežbanje.

Ova eko vežbaonica osmišljena je tako da je mogu koristiti svi uzrasti, rekreativci ili profesionalni sportisti, jer na svaku spravu može da se doda opterećenje od 50kg, a pored svake sprave je postavljen panj sa slikom i opisom vežbi koje mogu da se izvode na njoj.

Eko teretana
EUpravo zato/Milena Antonijević Eko teretana

Izrada ove teretane je složen proces koji traje oko tri meseca.

Ništa se ne baca pošto se za podlogu na koju se postavlja teretana koriste ostaci drveta koji nastaju prilikom pravljenja sprava. Na taj način, korišćenjem drveta iz reke, postiže se ušteda prirodnog drvnog resursa i podiže ekološka svest o značaju čišćenja reka.

"Kada pronađemo lokaciju sa velikom količinom drvenog otpada organizujemo akciju čišćenja za koju je potrebno više čamaca i volontera. Nakon sortiranja drveta izvađenog iz reke, transportujemo ga do sušare. Zatim sledi proces obrade i pravljenja segmenata za sprave i mlevenja otpada u malč. Nakon izrade, svaka sprava se zaštiti eko voskom", objašnjava idejni tvorac Eko teretane.

Prednosti Eko teretane su daleko izvan domena rekreacije.

Za razliku od klasičnih teretana na otvorenom, oprema Eko teretane cilja na širi spektar mišićnih grupa, čineći treninge sveobuhvatnijim, a treniranje na spravama od drveta daje drugačiji, prijatniji ugođaj.

Eko teretana
EUpravo zato/Milena Antonijević Eko teretana

"Samo čišćenje priobalja reka i smanjivanje otpada utiče na svest ljudi da otpad može da bude i resurs za pravljenje nečega društveno korisnog. Takođe, čišćenjem priobalja se smanjuje količina insekata, zmija i pacova kojima je to stanište za reprodukciju", zaključuje Marko Ćirić.

Prema rečima Miloša Krstića, profesora fizičkog vaspitanja, ove teretane imaju višestruku korist.

"Koriste ih gotovo sve generacije, od 7 do 77, što bi se reklo. Inače, mnoge od njih su došle na mesto klasičnih vežbaonica na otvorenom koje su napravljene od metala, pa je sam osećaj da vežbate u prirodi, sa prirodnim materijalima po sebi doživljaj, a budi ekološku svest kod ljudi", kazao je Krstić za EUpravo zato.

Eko teretana
EUpravo zato/Milena Antonijević Eko teretana

Prema njegovim rečima, na ovaj način se promoviše sport i zdrav život, a takođe uči o ekologiji i zaštiti našeg navrednijeg resursa - prirode.

Krstić zaključuje da su ovakvi projekti od velikog značaja, a da od njih korist imaju svi, i društvo i priroda.

Novi Izazov za inovativna rešenja za zelenu tranziciju srpske privrede, objavljen je u februaru ove godine, i biće otvoren do kraja 2026. godine, sa ciljem da podrži inovativna rešenja u svih pet oblasti Zelene agende za Zapadni Balkan.

Projekat "EU za Zelenu agendu u Srbiji“, uz tehničku i finansijsku podršku Evropske unije i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, sprovodi UNDP, u saradnji sa Ambasadom Švedske i Evropskom investicionom bankom (EIB), uz dodatna finansijska sredstva koja su obezbedile vlade Švedske, Švajcarske i Srbije.

(M.A./EUpravo zato/europa.rs)