Igranje u zelenilu za samo mesec dana može da izmeni detetov imuni sistem, pokazao je eksperiment sproveden u vrtićima u Finskoj.

Radnici su vrtiću napravili pravu mini-šumu. Postavili su travnjak, posadili biljke poput patuljastog vresa i borovnica, a deca su mogla da vode računa o zasadima. Utvrđeno je da se raznovrsnost mikroba u želucu i koži mališana načinila zdravijom i to u kratkom vremenskom periodu.

Za razliku od druge gradske dece koja se igraju u standardnim urbanim obdaništima sa betoniranim igralištima, pločicama i šljunkom, kod dece iz "zelenih" vrtića je uočeno da im je povećan broj T-ćelija i drugih važnih markera imunog sistema.

"Saznali smo, preko analiza krvi, da im je crevna mikrobiota slična kao kod dece koja svaki dan posećuju šumu", navela je naučnica Marja Roslund sa Univerziteta u Helsinkiju 2020. godine kada je istraživanje objavljeno, preneo je portal Science Alert.

Ranija ispitivanja su pokazala da je rana izloženost zelenim površinama povezana sa funkcionalnim imunim sistemom, ali nije bilo jasno da li je ta veza uzročna ili ne.

Finski eksperiment se prvi pozabavio urbanom sredinom dece i sproveo testiranja.

Iako ova saznanja ne kriju sve odgovore koji su nam potrebni, ipak podržavaju glavnu ideju - promena sredine može lako da utiče na mikrobiome kod dece, tako što pomaže imunom sistemu da se izbori sa pretnjama.

Teza da bujna životna sredina utiče na naš imunitet poznata je kao biodiverzitetska hipoteza. Prema njoj, gubitak biodiverziteta u urbanim područjima može delimično da utiče na pojavu bolesti povezanih sa padom imuniteta.

U eksperimentu je učestvovalo 75 dece, uzrasta od tri do pet godina.

Nekoliko ispitivanih vrtića je imalo betonsko dvorište, drugi su vodili decu u prirodu, a četiri obdaništa su svoj prostor uredila tako da imaju više zelenila.

Tokom 28 dana deca iz ta četiri vrtića su se igrala u novoj mini-šumi pet puta nedeljno.

Kada su naučnici ispitali mikrobiote (niz mikroorganizama) na njihovoj koži i u želucu, videli su da su njihovi rezultati bolji od drugih grupa mališana.

Rezultati istraživanja nisu u potpunosti utvrdili efekte prirode na decu, ali je jasno da su benefiti zelenih područja veliki, ne samo po naše zdravlje.

Pojedina ispitivanja su pokazala da je boravak u prirodi dobar i po vid dece, a i pozitivno utiče na mentalno zdravlje.

(EUpravo Zato/Science Alert)