Cammino Retico je dobio ime po drevnom narodu Reti koji je tamo živeo u predrimsko doba. Povezuje različita udaljena sela između regiona Veneto i Trentino.

Kružna trasa duga je 170 kilometara i može da se završi za sedam dana.

Previđa se da će doprineti održivom turizamu u nekima od manje poznatih italijanskih područja koja su u opasnosti od depopulacije, dok će posetiocima omogućiti da istražuju nenaseljene i "nekontaminirane" delove zemlje.

Pešačite kroz sedam sela za sedam dana

Cammino Retico počinje i završava se u Aune di Sovramonte u blizini grada Beluno.

Trasa prolazi kroz 10 opština u oblastima Tešino i Feltrino.

Svake noći, planinari mogu da ostanu u planinskoj zajednici, uključujući grad Feltre i selo Arsie na obali jezera. Na trasi već postoji 50 smeštajnih kapaciteta.

Staza prati druge unapred obeležene rute, uključujući drevnu Klaudiju Avgustu i staze koje je iscrtao italijanski klub Alpino (CAI).

Otkrijte Italiju daleko od masovnog turizma

Nadmorska visina duž staze se kreće između 400 i 1.450 metara nadmorske visine dok staza vijuga kroz divlje krečnjačke vrhove, bujne doline i obale jezera.

"To je prilika za turiste da otkriju kulturu i tradiciju ovih nezagađenih, ruralnih područja, a hodanje je najbolji način da se to uradi", kaže Frančesko De Bortoli iz udruženja Carpe Diem.

Na putu se nalaze razna mesta od istorijskog značaja. Planinari se mogu zaustaviti u Monte Aveni gde su otkriveni tragovi neandertalske populacije.

Ruta prolazi pored bogatog freskanog svetilišta svetih Vitora i Korone iz 12. veka i elegantne Vile Centenere iz 17. veka. Šetači mogu da zastanu u pivari Pedavena i muzeju bicikala u Čeziomađoreu.

Plan je da se od 2025. godine postavi i dvostruka ruta za bicikliste.

Crpeći inspiraciju iz popularnog Camino de Santiago, udruženje Carpe Diem koje je tvorac staze, kaže da će uvesti putnički pasoš i diplomu za one koji završe krug.

(M.A./EUpravo zato/Euronews.com)