Voda, osnovni prirodni resurs za život na zemlji, ugrožena je. Nedostatak vode i nesigurnost, uglavnom izazvani klimatskim promenama, postali su kritična pitanja širom sveta, dodatno pogoršana neefikasnošću u korišćenju i upravljanju vodom.

Sa najtoplijom godinom u istoriji 2023. i nekoliko oblasti širom sveta pogođenih široko rasprostranjenom sušom, pitanje nestašice vode dostiže tačku ključanja.

U Indiji je situacija toliko loša da su farmeri u ratu jedni sa drugima zbog svog udela u značajno smanjenim vodnim resursima, dok su u Francuskoj lokalni sukobi oko vode postali nasilni.

Preispitivanje podzemnih voda tokom suše

Podzemne vode su u centru izazova upravljanja vodama, snabdevajući 65 odsto vode za piće i 25 odsto za navodnjavanje u poljoprivredi u 27 država članica EU.

Glavni pritisci na podzemne vode su prekomerna eksploatacija i klimatske promene, posebno u regionima koji doživljavaju urbanizaciju i rast stanovništva, pri čemu iscrpljivanje podzemnih voda dovodi do čitavog niza negativnih efekata.

Kao i mnogi delovi južne Evrope, južni Portugal doživljava sušu i smanjenje padavina što je uticalo na produktivnost poljoprivrednog sektora u regionu, objašnjava Vanija Sousa, istraživač životne sredine na Univerzitetu u Algarveu.

„S posledicama klimatskih promena, ne očekujemo da će se suša ublažiti. Moramo zajedno da radimo na novim održivim rešenjima kako bismo pomogli u rešavanju regionalne nestašice vode", naglasila je ona.

Projekat ePodzemne vode

Predvođen naučnicima za životnu sredinu sa Univerziteta u Algarveu i podržan klimatskim podacima kao što su prognoze navodnjavanja i istorijski obrasci vremena, projekat „eGroundvater" je mobilna aplikacija usredsređena na kolektivni pristup upravljanju podzemnim vodama.

Platforma eGroundvater ima za cilj da poljoprivrednicima i korisnicima podzemnih voda pruži konsolidovane informacije o stanju vodosnabdevanja i tehničkim specifikacijama, istovremeno omogućavajući korisnicima da postavljaju i dele sopstvene podatke.

Aplikacija uključuje sezonske meteorološke prognoze Kopernikove službe za klimatske promene (C3S) koje se koriste za predviđanje kumulativnih padavina u poljoprivrednim područjima.

Ovo pomaže poljoprivrednicima da predvide svoju kvotu vode i optimizuje upotrebu vode tokom sezone navodnjavanja.

Pored toga, CMIP6 klimatske projekcije iz C3S se koriste za prenošenje budućih scenarija punjenja i predviđanje kako klimatske promene mogu uticati na nivoe podzemnih voda. Ove informacije se predstavljaju korisnicima podzemnih voda tokom radionica, radi povratnih informacija i dizajniranja puteva za prilagođavanje u skladu sa budućom dostupnošću podzemnih voda.

Promena paradigme u korišćenju i upravljanju vodama

Inovacije kao što je aplikacija eGroundvater predstavljaju promenu paradigme u korišćenju i upravljanju vodom, vraćajući moć u ruke korisnika vode.

Pristup se pokazao uspešnim u obližnjim regionima, uključujući Maroko, Alžir i Španiju.

Vania Sousa, koja predvodi program, kaže da je veliki deo dosadašnjeg uspeha transparentnost i odgovornost, ali sve počinje prikupljanjem i unosom klimatskih podataka.

„Jedno od najkritičnijih pitanja upravljanja podzemnim vodama je nedostatak podataka. Veliki podaci i poboljšani informacioni sistemi (EIS) su ključni za prevazilaženje ove prepreke tako što korisnicima i menadžerima pružaju korisne, precizne i pouzdane podatke i informacije."

Platforma olakšava simulacije korišćenja vode, zajedničku izgradnju novih scenarija upravljanja, uspostavljanje informacionog sistema za građane o dostupnosti i dinamici podzemnih voda koji su u osnovi rešenja eGroundvater.

Podaci Kopernika podržavaju poljoprivrednike

Copernicus Climate Change Service (C3S) sve više radi na podršci razvoju praktičnih ekoloških rešenja kao što je rešenje eGroundvater.

Njihove tehnike prikupljanja podataka obuhvataju sisteme za posmatranje Zemlje (dronovi, daljinska detekcija) i automatske senzore (nivoi vlage u tlu) - alate koji pomažu zajednicama i preduzećima da se pripreme za promenljivu klimu.

Podaci o kvalitetu zemljišta, na primer, mogu da ukažu da li usevi imaju optimalnu količinu vode i da smanje navodnjavanje za čak 20 procenata bez smanjenja produktivnosti.

„Ova inovativna rešenja koja kombinuju nauku zajedno sa ljudskim potrebama i ponašanjem deluju i od vitalnog značaja, nova rešenja se istražuju dok se krećemo u još jedno potencijalno suvo i toplo leto", rekla je Sousa.

Osim eGroundvater-a, Copernicus nudi veliki izbor satelitskih i in-situ klimatskih podataka i usluga praćenja kako bi podržao upravljanje životnom sredinom, sa inicijativama kao što je Globalna opservatorija za sušu (deo Copernicus službe za upravljanje vanrednim situacijama).

U Evropi, inicijative koje koriste Copernicus podatke uključuju Evropsku inicijativu za sušu podzemnih voda koju finansira NERC i FutureVater-ov indeks suše podzemnih voda, koji se trenutno testira u južnoj Španiji gde neodrživ razvoj podzemnih voda ugrožava bezbednost vode, kao i zaštićene ekosisteme.

Algarve
Bruno Barbier / akg-images / Profimedia Algarve

Pilot projekat za budućnost

U studiji slučaja vodonosnog sloja Campina de Faro u Algarveu, rano interesovanje farmera za projekat eGroundvater ukazuje na otvorenost u regionu za strukturalno rešenje za nedostatak vode.

Aktivnosti projekta su takođe pomogle istraživačima Univerziteta u Algarveu da razviju bolje razumevanje ljudskih pritisaka koji deluju na sistem vodonosnika, hidrauličko ponašanje i odnose sa povezanim vodnim telima.

Iako su prepreke u ranoj fazi uobičajene, kao što su neizvesnost u trenutnoj distribuciji, nisko poverenje korisnika i nedostatak podsticaja za farmere da prate svoju upotrebu vode, naučnici su uvereni da će inicijative poput ovih nastaviti da se istražuju, posebno u regionalnim sredinama gde je lakše upravljati.

„Iako je ovo rana faza ovog pilot programa, postoje jake naznake da bi ovo mogao biti mnogo efikasniji proces i za poljoprivredna pitanja i za korisnike turizma.

Društveno, to donosi dobre rezultate jer se osećamo odgovornijim prema svojim kolegama nego prema vladama u dalekom gradu.

„Iz tog razloga, zaista mislim da su lokalni pokreti zasnovani na mestu ključni za izgradnju otpornosti na klimatske uticaje i događaje kao što su suše", zaključila je Sousa.

(M.A./EUpravo zato/Euronews.com)