Na 91. Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu, deo programa na paviljonu Evropske unije bio je posvećen govedarstvu. Panel na temu je inicirala Ambasada Republike Češke, a posetioci su mogli da čuju sa kojim izazovima se ova grana poljoprivrede suočava, ali i kako se stručnjaci sa njima suočavaju i koje inovacije doprinose unapređenju sektora.

Na panelu je govorio i Vladimir Vanja, ataše za agroekonomiju Ambasade Češke u Beogradu, a za EUpravo zato je ispričao kako je ulazak Češke u Evropsku uniju, pre dvadeset godina, uticao na razvoj tovnog govedarstva. U kratkom intervjuu se osvrnuo i na budućnost ove industrije u svetlu klimatskih promena i objasnio značaj saradnje između Srbije i Češke u oblasti poljoprivrede.

Kako je ulazak Republike Češke u EU uticao na tovno govedarstvo?

"Ulazak Republike Češke u Evropsku uniju pre dvadeset godina značajno je doprineo razvoju našeg tovnog govedarstva. Naši uzgajivači dobili su priliku da prošire svoje poslovanje, jer je postalo jednostavnije uvoziti potrebne životinje za ukrštanje i genetiku. Takođe, otvorilo nam se tržište Evropske unije, što nam je omogućilo lakši izvoz kvalitetnih životinja kolegama iz drugih zemalja unije. To je dovelo do unapređenja genetike i kvaliteta stada, što je od suštinskog značaja za razvoj tovnog govedarstva."

Vladimir Vanja, ataše za agroekonomiju Ambasade Češke
EU info centar Vladimir Vanja, ataše za agroekonomiju Ambasade Češke

Uzgoj goveda predstavlja značajan deo poljoprivredne industrije širom sveta. Međutim, ima i značajan uticaj na klimatske promene. Najčešće se spominje kako goveda proizvode metan - gas sa efektom staklene bašte - tokom probave, posebno kroz proces koji se zove enterična fermentacija. Kakva je onda budućnost tovnog govedarstva u kontekstu klimatskih promena?

"Verujem da neće doći do naglih promena koje bi dovele do nestanka tovnog govedarstva. Na našem štandu imamo kompaniju Adico, koja je razvila dodatak za ishranu životinja. Ovaj dodatak smanjuje udeo azota koji životinje izbacuju, čime se značajno doprinosi zaštiti životne sredine. Tovno govedarstvo je velika prilika za Srbiju, koja ima pogodne uslove za razvoj ove vrste poljoprivrede. Smatram da uz prave inovacije i prilagođavanja, tovno govedarstvo može imati svetlu budućnost uprkos klimatskim promenama."

Kako izgleda saradnja između Srbije i Češke na ovom polju?

- Naša ambasada i češka vlada se trude da pomognu Srbiji kroz izvoz genetskog materijala. Izvozimo junice, rasplodne bikove i genetski materijal kako bismo pomogli srpskim uzgajivačima da unaprede kvalitet svojih stada. Saradnja se ne odnosi samo na tovne, već i na mlečne rase. Kvalitetan genetski materijal omogućava srpskim uzgajivačima da poboljšaju svoje proizvodne kapacitete, što je od suštinskog značaja za razvoj poljoprivrede u Srbiji.