Henlej rang lista pasoša je najstroža i najsofisticiranija merna jedinica globalnog pristupa. Ona prevazilazi jednostavno rangiranje pasoša kako bi ljudima pružili detaljnu sliku o tome kolika je zapravo vaša sloboda putovanja - uključujući i to kojim zemljama možete pristupiti sa kojom vrstom vize, kako se vaš pasoš promenio u poslednjih 14 godina, gde je vaš pasoš u poređenju sa drugim pasošima, zašto vaš pasoš ima nivo pristupa koji ima i koji bi dodatni pasoši poboljšali vašu mobilnost.

Šest zemalja bez presedana deli prvo mesto sa bezviznim pristupom rekordnom broju destinacija na Henlej indeksu pasoša za 2024.

Četiri zemlje članice EU — Francuska, Nemačka, Italija i Španija — pridružuju se Japanu i Singapuru u grupi zemalja sa najmoćnijim pasošima na svetu, a njihovi građani mogu da posete zadivljujućih 194 destinacija od 227 širom sveta bez viza. Dve azijske zemlje dominirale su na prvom mestu na listi (koja rangira sve svetske pasoše prema broju destinacija kojima njihovi vlasnici mogu pristupiti bez vize) u poslednjih pet godina.

Na drugom mestu su zemlje Južna Koreja, Finska i Švedska sa bezviznim pristupom za 193 države. Treće su Danska, Irska, Holandija i Austrija.

Na četvrtom mestu na listi najmoćnijih pasoša na svetu nalaze se Belgija, Luksemburg, Norveška, Portugalija i Velika Britanija. Građani ovih evropskih zemalja i Velike Britanije imaju ključ do 191 destinacije širom sveta sa bezviznim pasošem.

Grčka, Malta i Švajcarska dele petu poziciju i nude svojim građanima pristup do 190 destinacija širom sveta.

Šeste najmoćnije pasoše na svetu imaju stanovnici Australije, Češke, Novog Zelanda, Poljske.
Iako su i Kanada i Sjedinjene Države istorijski imale nešto bolje pozicije na listi pasoša,činjenica da su sada sedmi nije zato što su oslabile, već jer su se zemlje uzdigle u rangu globalne mobilnosti, potiskujući ova dva moćna pasoša niže na listi. Ipak, ovi pasoši i dalje imaju značajnu težinu, olakšavajući putovanje bez viza i podstičući kulturnu razmenu za svoje građane na 188 destinacija.

Pasoši
Margarita Davchenko / Panthermedia / Profimedia Putnica drži pasoš u ruci na plaži

Na osmom mestu su dve baltičke države: Estonija i Litvanija. Obe evropske nacije nude svojim građanima pristup u 187 zemalja širom sveta. Na devetom mestu udružile su se još tri evropske zemlje: Letonija, Slovačka i Slovenija. Pasoši ovih zemalja svojim građanima omogućvajau pristup bez vize ili sa vizom po dolasku na 186 destinacija širom sveta.

Lista od deset najmoćnijih pasoša na svetu završava se Islandom, sa 185 destinacija koje svojim građanima nude bezvizni ulazak ili vizu po dolasku

Od zemalja regiona najbolje je rangirana Slovenija koja se nalazi na 9, mestu, zatim sledi Hrvatska koja je na 13. mestu. Srbija se nalazi na 37. mestu sa 138 zemalja do kojih možemo da dođemo bez vize, Crna Gora je na 46, a BiH na 50. mestu.

Pasoši se rangiraju 19 godina

Globalno rangiranje pasoša staro 19 godina je sprovedeno na osnovu podataka koje je obezbedila Međunarodna uprava za vazdušni saobraćaj ili IATA.

"Opšti trend prikazan na rang listi ide ka većoj slobodi putovanja, pri čemu se prosečan broj destinacija kojima putnici mogu pristupiti bez viza skoro udvostručio sa 58 u 2006. na 111 u 2024.", rekao je Kristijan H. Kelin, predsednik kompanije Henlei & Partners.

Uz to, on je primetio da je globalni jaz u mobilnosti između onih na vrhu i na dnu indeksa postao "širi nego ikad".

Kao prvo, najviše rangirani pasoši omogućavaju putovanje do 166 više destinacija bez vize u poređenju sa Avganistanom, koji ima pristup samo 28 zemalja i koji je poslednji na rang listi.

Ujedinjeni Arapski Emirati su napravili "najveći skok" na indeksu u poslednjoj deceniji, skočivši sa 55. u 2014. na 11. poziciju, navodi se u izveštaju.

Druga značajna poboljšanja u mobilnosti uključuju Ukrajinu i Kinu, koje su se popele po dva ranga u protekloj godini. Kina je sada na 62. mestu na indeksu, dok je Ukrajina sada na 32. mestu.

(JA/EUpravo zato)