Danska je odlučila da pomogne stočarima tako što će finansirati dodatak stočnoj hrani koji bi trebalo da smanji emisiju metana koji se stvara tokom varenja goveda do 30 odsto, što je deo amibicioznih klimatskih planova Kopenhagena.

Danska bi, kao veliki izvoznik mlečnih proizvoda, mogla da postane prva u svetu koja bi ulagala u poljoprivredu u cilju smanjenja emisije štetnih gasova.

Vlada je izdvojila 518 miliona danskih kruna (oko 70 miliona evra) za finansiranje nabavke aditiva za stočnu hranu, a očekuje da bi to do 2030. smanjilo emisiju metana iz oko 550.000 muznih krava za 30 procenata.

Metan, jedan od gasova sa efektima staklene bašte većim od ugljen-dioksida, prirodni je nusproizvod varenja kod krava i drugih preživara, koji se oslobađa u atmosferu, napominje Rojters.

Krave i ovce na ispaši
MONDO/Stefan Stojanović 

Danska se obavezala da će da smanji emisije za 70 odsto do 2030. godine u odnosu na nivoe iz 1990. godine.

Danska poljoprivreda stvara oko trećine emisija ugljenika u toj zemlji, navodi danski istraživački centar za klimu Concito.

Poljoprivreda u toj zemlji dosad nije bila podložna klimatskim propisima, ali i iz mlečne industrije stižu glasovi da bi porez na ugljenik primorao stočare da smanje proizvodnju i zatvore farme.

Umesto toga, stočari zagovaraju upotrebu aditiva koji zaustavljaju proces fermentacije u želucu krava, sprečavajući stvaranje metana.

Takvi aditivi naišli su na oprečne stavove danskih političara i nevladinih organizacija, zbog toga što još nije jasno da li će ispuniti standarde dobrobiti životinja.

(N.P./EUpravo/Zato/Agroklub)