Prošlog novembra, venecijanske vlasti su predstavile program za svoj dugo razmatrani plan da naplate ulaznice posetiocima koji dolaze u grad na jednodnevni izlet. Danas, 25. aprila, program je zvanično stupio na snagu. 

Obaveštenja za posetioce o novoj naknadi u vrednosti od 5 evra, za probnu fazu od aprila do jula, postavljeni su ispred glavne železničke stanice i drugih mesta gde turisti dolaze. Turisti koje komunalna policija Venecije nađe bez neophodne dozvole, platiće kaznu u iznosu od 50 do čak 300 evra. Pravilo se odnosi samo na posetioce koji dolaze između 8:30 i 16:00 časova. Izvan tih sati pristup je besplatan. Turisti mogu da rezervišu karte i dobiju svoj QR kod preko onlajn platforme za plaćanje, koja je počela sa radom 16. januara ove godine.

Izuzeti od plaćanja su svi stanovnici Venecije, studenti i radnici, kao i turisti koji imaju imaju rezervisan hotelski ili drugi smeštaj. Takođe, oslobođeni plaćanja su i osobe sa invaliditetom, oni koji moraju da koriste usluge nekih zdravstvenih centara, kao i njihovi pratioci, učesnici sportskih takmičenja, pripadnici oružanih snaga, policije i vatrogasne brigade, ali i oni koji posećuju rođake.

 Zašto Venecija uvodi ovu taksu?

Uvođenje turističke takse usledilo je nakon što je Venecija prošle godine izbegla da bude stavljena na Uneskovu listu ugrožene svetske baštine zbog štete od prekomernog turizma na njenom delikatnom ekosistemu. Pre pandemije, Veneciju je svake godine posećivalo pet miliona turista, dok je prošle godine cifra skočila na 20 miliona. Slična cifra se očekuje i ove godine.

U izjavi lokalnim medijima, gradonačelnik Luiđi Brugnaro je opisao ovu novinu kao "eksperiment jedinstvenog tipa" i da je cilj "stvoriti grad u kojem je moguće živeti". On je naveo da ne zatvaraju grad, već da samo pokušavaju da ga učine prikladnim za život. 

Pored ulaznice, grad je zabranio velikim brodovima za krstarenje ulazak u venecijansku lagunu i najavio nova ograničenja veličine turističkih grupa. Kako se navodi, turističke grupe ne mogu imati više od 25 ljudi. Pored toga, više će se voditi računa da meštanima ne smetaju turisti koji blokiraju uličice dok slušaju turističke vodiče. 

Prodaja karata je ove godine u eksperimentalnoj fazi, a gradski turistički zvaničnik, Simon Venturini, je rekao da bi u budućnosti Venecija mogla početi da naplaćuje više u određenim periodima godine kako bi obeshrabrila dolaske turista i zaštitila životni prostor stanovnika.

(KS/EUpravo zato/Euronews)