Privredna komora Srbije je saopštila da sa idejom podizanja kamping odmorišta u blizini banja, uz adekvatnu turističku promociju, mogao bi da se realizuje veći broj noćenja u kampovima, kamping odmorištima i kampiralištima.

Time bi se povećala i vanpansionska potrošnja, jer je činjenica da kamperi spadaju u grupu turista sa visokom vanpansionskom potrošnjom.

Udruženje za turizam Privredne komore Srbije u saradnji sa svojim članicama biće snažna podrška razvoju kamping i glamping smeštajnih kapaciteta i u drugim zonama kao što su planinski turistički centri, reke i jezera, specijalni rezervati prirode i nacionalni parkovi, kao i seoska turistička domaćinstva gde kamping ima posebne komparativne prednosti.

Kamping industrija cveta u Evropi

Boravak u prirodi i kampovanje doživeli su svoj procvat u toku i nakon pandemije jer su ljudi počeli da shvataju značaj i benefite boravka u prirodnom okruženju pa su se tako počeli vraćati prirodi.

Tako svaka druga porodica u Zapadnoj Evropi bar jednom nedeljno ode u prirodu, dok neretko tokom letnje sezone makar jednu noć provede pod šatorima ili u prikolici.

Prema pisanju Bloomberg Adrije, u 38 kampova u Srbiji, tokom prošle sezone, ostvareno je od 150.000 do 200.000 noćenja, dok je u pojedinim zemljama Evrope, ali i regiona, taj broj višestruko veći.

Primera radi, u Hrvatskoj, tokom prošle godine, realizovano je čak 21,5 miliona noćenja, dok se evropski kampovi mogu pohvaliti sa skoro 500 miliona noćenja tokom godine.

U kampovina često i najbogatiji gosti

Trenutno kamping turizam u velikim evropskim zemljama čini više od 25 odsto ukupnog turističkog prometa.

Velike prihode od ove industrije ostvaruju Nemačka, Holandija, Belgija, Francuska, a u regionu Hrvatska i Slovenija.

Vlado Matijašić, generalni direktor i vlasnik kompanije S.M.Consulting, za Bloomberg Adriju je rekao da su najveći ljubitelji kampovanja upravo građani zemalja sa najvišim standardom.

Prema njegovim rečima, na spavanje pod vedrim nebom najčešće se odlučuju Francuzi, Holanđani, Belgijanci, Nemci, Britanci i Italijani, a zbog porasta standarda i Slovenci, Česi i Poljaci.

Kampi prikolice
Artur Widak/NurPhoto/Shutterstoc / Shutterstock Editorial / Profimedia Kampovanje je jako popularno u Evropi. Na spavanje pod vedrim nebom najčešće se odlučuju Francuzi, Holanđani, Belgijanci, Nemci, Britanci i Italijani, a zbog porasta standarda i Slovenci, Česi i Poljaci.

Kako je naveo, Hrvatska je trenutno druga najbolja kamping destinacija u Evropi.

"Širom obale i ostrva nalaze se brojni kampovi, od glampinga, većih i luksuznijih kampova, preko porodičnih kampova, pa sve do onih sasvim malih u netaknutoj prirodi. Recimo, na ostrvu Pag, zaljubljenicima u kampovanje uskoro će biti na raspolaganju kamp s pet zvezdica koji će gostima nuditi i kamp-parcele s privatnim bazenima", rekao je Matijašić.

Juna ove godine i Slovenija je otvarila jedan luksuzan kamp.

Radi se auto-kampu austrijske kompanije Falkensteiner, koja je poznata po hotelima. 

(M.A./EUpravo zato)