Ako je Diznilend trebalo da bude "najsrećnije mesto na svetu", onda je Burdž Al Babas najjezivije.

Nadomak Crnog mora, nalazi se mesto puno nedovršenih i napuštenih dvoraca, tačnije njih 587.

Međutim, to nije trebalo da izgleda kao grad duhova.

Burdž Al Babas je zamišljen kao luksuzno naselje koje bi vrhunsku uslugu trebalo da ponudi bilo kome ko želi sopstvenu palatu po ceni od 370.000 do 500.000 dolara.

Ideja je zvučala primamljivo - svaki bogataš koji je poželeo da odmara u živopisnim dvorcima, prepoznatljive gotičke arhitekture, to bi mogao da učini u toploj turskoj klimi.

Dvorci se nalaze u banji Mudurnu, poznatoj po vrelim i lekovitim izvorima, što je takođe dalo na značaju.

Bio bi to evropski luksuz na Bliskom istoku.

Zašto su dvorci u Burdž Al Babasu potpuno napušteni?

Gradnja je započeta 2014, a trebalo je da traje četiri godine, međutim, u istom periodu su izvođači radova proglasili bankrot iako je u projekat uloženo 200 miliona dolara.

Lokalcima je smetala estetika koja se ne uklapa u okruženje otomanskog stila, a nisu im se dopali ni planovi kompanije "Sarot Group". Podneta je i tužba u kojoj je navedeno da je izvođač uništio drveće i naštetio životnoj sredini. Ubrzo su upali u dugove od 27 miliona dolara, pa je gradnja u potpunosti zaustavljena.

Nedovršeni dvorci u turskom Burdž Al Babasu
Adem ALTAN / AFP / Profimedia Svaka vila u Burdž Al Babasu ima 324 kvadrata, ali su sve gotovo zalepljene jedna za drugu, pa nema mesta za prigodnu baštu ili nešto slično

Iako možda postoji nada da će se nastaviti sa projektom, šanse za to su ipak male.

Da li može da se živi u turskim zaboravljenim dvorcima?

To je danas naselje praznih i nedovršenih zamaka. Mnoge vile su započete, ali nijedna nije završena, tako da nijedan objekat nije pogodan za život.

Izdaleka i dalje izgledaju kao dvorci iz nekog Diznijevog crtaća, ali kada se malo približite, možete videti da su to napuštene kuće bez znakova života, kao u nekom postapokaliptičnom filmu.

Inače, svaka vila ima 324 kvadrata, ali su sve gotovo zalepljene jedna za drugu, pa nema mesta za prigodnu baštu ili nešto slično.

Vlasnici su imali slobodu da urede enterijer po svojoj volji, ali to se najverovatnije nikada neće dogoditi.

(EUpravo zato/cntravellerme.com)