Ulaskom u špiljski kompleks - Zmajeve pećine, naći ćete se na jednoj od najpopularnijih lokaliteta na ostrvu, potpuno opravdano jer ove pećine izgledaju kao da su s druge planete.

One skrivaju jedno od najvećih podzemnih jezera na svetu, osvetlio ih je takozvani čarobnjak svetla, a u njima možete uživati čak i u koncertu klasične muzike.

Četiri međuspobno spojene pećine i veliko podzemno jezero

Kompleks Zmajeve pećine, jedna od najpopularnijih atrakcija ostrva, broji gotovo četiri kilometara, a u ubraja se među najveće pećine u Evropi. Reč je o četiri međusobno spojene pećine- Crna,Bela, Pećina Luisa Salvadora i Pećina Francuza.

Na kraju kompleksa nalazi se veliko podzemno jezero Martel, dugačko oko 115 metara i 30 široko, i duboko od četiri do 12 metara. Ubraja se među najveća podzemna jezera na svetu. Što se tiče temperature vazduha, ona je u kompleksu manje više postojana, i kreće se od 17 do 21 stepeni, dok voda u njemu stoji na 18, maksimalno 19 stepeni.

Pripremite se na pešačenje  

Kompleks pećina je nastajao nekoliko miliona godina, kažu naučnici, u razdoblju pre 11 do 5,3 miliona godina, i to u steni koja je bila podložna delovanju vode.

Rastakala se kako ju je voda dubila, pretvarajući male pukotine u sve veća proširenja i na kraju pećinske dvorane, i danas je "živi organizam".

Njeni predivni ukrasi, stalaktiti i stalagmiti, rastu godišnje za od 0.2 milimetara do čak 1,6 milimetara, dok različitu boju tamošnjim stenama, koje dodatno naglašava osvetljenje u pećinama, daju različiti minerali koje voda pokupi kad prolazi kroz tlo. Posetioci u njenim lepotama mogu uživati u dužini od 1,2 kilometara, i dubini do 25 metara ispod površine zemlje.

Čarobnjak svetla  

Za istoriju ovog fascinantnog kompleksa, koji se nalazi na istočnoj obali ostrva, ključnom se pokazala 1896. godina.

Tada je počeo istraživati francuski speleolog E. A. Martel koji je, nakon svog prethodnika, jemačkog istraživača M.F. Willa koji je mapirao Belu i Crnu pećinu, otkrio još dve pećine i podzemno jezero, koje nosi i njegovo ime.

Kompleks je bio poznat još u srednjem veku i prvi put se spominje u pismu iz 1338. godine. Ali tek taj francuski istraživač i speleolog, koji se naziva ocem speleologije, promenio sudbinu pećinskog kompleksa.

Uspehu istog kumovao je još jedan čovjek, takozvani čarobnjak svetla.

Naime, Zmajeve pećine predivno su osvetljene, a za to je zaslužan katalonski inženjer Carles Buïgas, poznat pod upravo tim nadimkom. Rasveta koju je priredio naglašava lepotu špilja.

U njima je voda slana te se njena boja menja zavisno od o delovanja vetra, plime i oseke. Dubinu vode u kompleksu lako je dokučiti prema promeni boje - zelena znači dubinu od oko tri metra, plava osam metara, bela jedan.

Ne možete ga posetiti za Božić ili Novu godinu

Zmajeve pećine popularna su destinacija i obilasci kompleksa su redovni pa se ne održavaju samo dva dana u godini, na Božić i na Novu godinu.

Ostale dane pećina je otvorena za posete - u periodu od 11. marta do 31. oktobra obilasci se održavaju u 10, 11, 12, 14, 15, 16 i 17 sati. Nešto su ređi u periodu od 1. novembra do 10 marta.

Što se tiče cene ulaznica, u trenutku pisanja ovog teksta ona je, kako je bilo istaknuto na stranicama lokaliteta, za online kupovinu iznosila 17 evra za osobe starije od 13 godina, a za decu od 3 do 12 godina 10 evra. Ulaz za bebe je bio besplatan. Ako se ulaznica kupuje na licu mesta, cena je za evro viša.

Koncerti u pećini

Obilazak pećina traje oko sat vremena i započinje putem koji posetiocima otkriva predivno osvetljene ukrase i podzemnu reku koja vodi do podzemnog jezera. Ona služi kao prirodna koncertna dvorana u kojoj turisti mogu poslušati i koncert klasične muzike. Za taj muzički spektakl zaslužni su muzičari na brodu, kvartet na dve violine, čembalu i čelu.

Nakon koncerta, koji traje 10 minuta, posetioci mogu jezero Martel preći peške, preko mosta ili brodom, s tim da se ova vožnja ne naplaćuje. Koncerti se inače održavaju još od 1935. godine, deo su svakog obilaska, a kraj koncerta prati i svetlosni show nalik na izlazak sunca pod nazivom Zora na jezeru.

U okolini pećina - još jedan manji pećinski kompleks i prelepe plaže  

I okolina nudi niz opcija za razgledanje i uživanje. Staru četvrt tamošnjeg grada Manacora i crkvu Nostra Senyora dels Dolors. Preporučuje se i kupanje na Cala Morlandi ili Cala Mendiji, dok se u blizini nalazi i manji pećinski kompleks Coves dels Hams.

Majorka
Youtube printscreen/Infinite Planet Majorka

Majorka je inače najveće špansko ostrvo. U turizmu je već dugo, pohode je bogati i slavni, umetnička je meka, a obožavaju je i milioni "običnih" turista.

Tamošnji 90 kilometara dugački planinski lanac Serra de Tramuntana, 2011. godine uvršten je i na popis svetske baštine.

Majorka se hvali i sa čak 262 plaže, od kojih kao najljepše slove Es Trenc, Cala Mesquida te Cala Torta. Lepo je i samo more, koje je navodno jedno od najbistrijih u Sredozemnom moru zahvaljujući morskoj travi Posidonia oceanica koja pročišćava vodu.

Majorka je omiljena i među roniocima, a odlična je destinacija i za bicikliste. 

(M.A./EUpravo zato/putnikofer.hr)