Nedavno ažurirana regulativa Evropske unije ponovo je uvela ograničenja za putnike koji putuju sa evropskih aerodroma, pa je najavljeno da će od 1. septembra 2024. godine putnici biti ograničeni na najviše 100 ml tečnosti u svom ručnom prtljagu, uključujući aerosol i gel kontejnere, prenosi "Šengen Njuz".

Saopštenu vest prokomentarisao je u saopštenju za javnost Međunarodni savet aerodroma (ACI) Evrope, koji je naveo da će nova mera uticati i na putnike i na aerodrome.

Ranije ove godine, nekoliko evropskih aerodroma instaliralo je potpuno nove skenere, koji su omogućavali putnicima da nose tečne predmete do dva litra u svom ručnom prtljagu i izbegavaju vađenje predmeta poput laptopa i elektronike iz torbe.

Novi CT skeneri su postepeno uvođeni na aerodromima širom Evrope, uključujući aerodrom u Minhenu, rimski aerodrom Fjumičino, aerodrom Milano Malpensa, aerodrom u Frankfurtu, dok je u Velikoj Britaniji ukupno šest manjih aerodroma instaliralo uređaje. Svi ovi aerodromi u Velikoj Britaniji su obavezni da implementiraju novo pravilo.

Mera će imati negativan uticaj na iskustvo putovanja

Međutim, uprkos instaliranju tih skenera, putnici koji putuju sa evropskih aerodroma moraće da se uvere da njihova tečnost ne prelazi 100 ml od 1. septembra 2024.

ACI očekuje da će novo ograničenje dovesti do značajnog operativnog opterećenja i da će uticati na iskustvo putnika i aerodrome koji su primenili ovu vrstu tehnologije, s obzirom da kupovina skenera košta skoro osam puta više od običnih mašina. Njihovi troškovi održavanja su takođe četiri puta veći.

"Ostaje činjenica da su oni aerodromi koji su rano usvojili ovu novu tehnologiju teško kažnjeni i operativno i finansijski. Oni su doneli odluku da investiraju i uvedu C3 skenere u dobroj nameri, na osnovu toga što je EU dala zeleno svetlo za ovu opremu bez ikakvih ograničenja", izjavio je Oliver Jankovec, generalni direktor ACI Evropa.

On je takođe pozvao da napredujući, sistem sertifikacije EU mora da obezbedi neophodnu "pravnu sigurnost".

(JA/EUpravo zato)