Gradsko veće Korčule, poznatog hrvatskog letovališta i najboljeg ostrva u Evropi po izbori turističkog portala Lonely Planet, odobrilo je kratkoročno zaduženje od 2,5 miliona evra, od čega će se nakon izgubljenog sudskog spora vlasnicima ekspropriranog zemljišta na predelu Kalac isplatiti 2,3 miliona naknade.

Ovom odlukom Grada Korčule izbegnuto je izvršenje, ali i prodaja gradske imovine.

Gradonačelnica Nika Silić Maroević (SDP) istakla je da će se kredit realizovati u najkraćem mogućem roku, kroz desetak dana.

Reč je o zajmu Hrvatske poštanske banke na rok od godinu dana uz kamatnu stopu od 3,9 odsto.

Gradonačelnica Silić Maroević ranije je na društvenim mrežama objavila kako će se kreditom omogućiti dalje funkcionisanje Grada, realizacija projekata i ispunjavanje obaveza.

"Iako nam zaduženja ovakve vrste nisu jednostavna, ovo je bilo jedino zakonsko rešenje kojim će se izbeći kolaps i posledice decenijskog guranja pod tepih", istakla je Silić Maroević.

Ona je potvrdila da ima obećanje Vlade da će se naći način da se obešteti Grad Korčula.

"U poslednjoj izmeni zakona uklonjen je član koji to garantuje jedinicama lokalne samouprave. Ostalo je na 'trudu i obećanju'. Time bi nam bilo mnogo lakše da vratimo dug, a da ne govorim da bi nekako pravda bila zadovoljena", rekla je gradonačelnica Korčule Silić Maroević.

Na vanrednoj sednici usvojen je i zaključak kojim se, zbog trenutne situacije, za 50 odsto umanjuje plata gradonačelnici. Prema imovinskoj karti iz januara 2024, mesečna plata gradonačelnice Korčule iznosi 1.564,54 evra, piše Seebiz.

Podsetimo, ugledni turistički magazin Lonely Planet objavio je krajem jula spisak najboljih ostrva u Evropi, gde je prvu poziciju zauzela upravo Korčula.

Smeštena u Hrvatskoj, samo tri km od kopna, Korčula se može pohvaliti srednjovekovnim gradovima i selima, bogatim šumama savršenim za biciklizam i planinarenje, i najvažnije od svega, peščanom plažom. Južni deo ostrva ima uglavnom peščane plaže, često smeštene u izolovanim zalivima koji daju osamljen, slikovit osećaj. Uvala Luka Korčulanska udaljena je samo 15 minuta hoda od Starog grada Korčule i odlična je opcija ako tražite peščanu plažu, opisano je na sajtu.

(JA/EUpravo zato/Seebiz)