Velika Britanija će uskoro dati radnicima pravo da ignorišu mejlove u vezi sa poslom i telefonske pozive van radnog vremena. Promena dolazi nakon što je nova laburistička vlada obećala u predizbornoj kampanji da će se zalagati za "pravo na odustajanje", piše Euronews.

Prema ovoj meri, radnici mogu da odbiju rad van radnog vremena kao i dodatne poslove tokom vikenda, praznika i državnih praznika.

Međutim, pravo na odbijanje posla van radnog vremena nije britanska ideja; naime, već su ga prihvatile mnoge zemlje Evropske unije.

Evropska unija

Evropska unija (EU) definiše pravo na odustajanje kao "pravo radnika da se odvoje od posla i da se uzdrže od upuštanja u komunikaciju u vezi sa poslom putem mejla ili drugih poruka van radnog vremena".

Iako ova prava još uvek nisu jasno istaknuta u pravima EU, Evropski parlament se zalaže za njihovo formalizovanje. U januaru 2021. pozvali su Evropsku komisiju da izradi zakon koji bi radnicima omogućio pravo da odbiju posao van radnog vremena bez negativnih posledica i koji bi postavio minimalne standarde za rad na daljinu.

Pravo na odbijanje je postalo posebno važno tokom pandemije koronavirusa, kada je rad od kuće postao uobičajen. Ali postoji zabrinutost da rad od kuće može da pretvori dom u 24-časovnu kancelariju, povećavajući broj radnih sati van redovnog radnog vremena.

Francuska – pionir prava na odbijanje i isključivanje

Francuska je prepoznata kao pionir u uvođenju prava na odbijanje posla van radnog vremena. Već 2016. godine donet je zakon koji omogućava zaposlenima da isključe telefone van radnog vremena.

nervozna radnica gleda u kompjuter
Olena Ivanova / Panthermedia / Profimedia 

Kompanije sa više od 50 zaposlenih moraju da kreiraju 'politiku dobrog ponašanja' i jasno da definišu vreme kada osoblju nije dozvoljeno da šalje ili prima mejlove. Za one koji se ne pridržavaju ovih pravila preti kazna do 3.750 evra i zatvorska kazna do godinu dana.

Belgija

Belgija je jedna od poslednjih zemalja koja je usvojila zakon o pravu na odustajanje, i to u februaru 2022. U početku se zakon odnosio samo na državne službenike, ali je 2023. proširen na kompanije sa više od 20 zaposlenih. Iako zakon postoji, trenutno ne postoje sankcije za kompanije koje ga ne poštuju, a od njega su izuzeti i radnici hitne pomoći.

Portugal

Portugal je 2021. godine uveo zakon koji e naziva "pravo na odmor". Kompanije sa više od 10 zaposlenih mogle bi biti kažnjene ako kontaktiraju zaposlene van ugovorenog radnog vremena. Međutim, poslodavci im se mogu obratiti u izuzetnim situacijama, ali se zloupotreba ovog izuzeća smatra teškim kršenjem zakona o radu.

Španija, Italija i Grčka

U Španiji, zaposleni na daljinu imaju pravo na digitalno gašenje van radnog vremena. Poslodavci su dužni da usvoje interne politike o pravu na odbijanje zadataka van radnog vremena i obezbede obuku o pravilnom korišćenju tehnoloških alata.

U Italiji je pravo na isključenje regulisano zakonom o "pametnom radu", gde svaki ugovor o radu na daljinu mora da sadrži tehničke i organizacione mere koje obezbeđuju da zaposleni može u potpunosti da isključi uređaje za rad i jasno definiše periode odmora.

Grčka je 2022. godine usvojila zakon kojim se od radnika zahteva da se potpuno uzdrže od rada van radnog vremena i tokom praznika, posebno kada je u pitanju komunikacija putem mejla ili telefona. Takođe, zakon zabranjuje diskriminaciju radnika koji iskoriste svoje pravo na isključenje.

Kako sve više zemalja usvaja ovu praksu, pravo na odustajanje postaje ključno sredstvo u očuvanju ravnoteže između posla i privatnog života, posebno u doba digitalizacije i rada na daljinu.

(JA/EUpravo zato/Tportal)