Atlanterhavsveien ili Atlantski put u Norveškoj pravo je čudo građevinarstva i svojevrsna je avantura za one koji prelaze njime.

Izgrađen je preko ostrva i grebenova, koji su povezani vijaduktima, a ovaj 8,2 kilometara dug put deo je norveškog državnog puta 64 i spaja mnoštvo manjih ostrva u okrugu Møre og Romsdal na zapadu zemlje.

U sklopu puta nalazi se nekoliko nasipa i čak osam mostova, od čega je najpopularniji Storseisundet, koji se izdiže 23 metra iznad mora.

Ali čak ni to nije dovoljno da zaštiti automobile na putu od prodora vode u vreme oluja.

Atlantski put u Norveškoj
Winfried Rothermel / DPA / Profimedia Atlantski put u Norveškoj je čudo građevinarstva koje ne prestaje da fascinira svet. Po olujnom vremenu vožnja njime je prava avantura koja se ne preporučuje vozačima bez iskustva

Vožnja po Atlanterhavsveienu pretvara se u pravu igru živaca kada počne kiša ili se uzburka Norveško more. Ne samo da magla i oblaci smanjuju vidljivost na putu već vozače ometaju i vodene zavese koje se iznenada dižu iznad automobila.

Baš zato ovde voze samo najiskusniji vozači sa izvrsnom koordinacijom.

Pa ipak, Atlantski put u Norveškoj je zbog okruženja i prirode kroz koje prolazi, jedan od najlepših puteva na svetu.

Krivudavi put koji zapljuskuju opasni talasi norveškog mora, a prolazi kroz arhipelage Eide i Averoj.

Izgradnja Atlantskog puta

Ozbiljno planiranje puta započeto je 70-ih godina, ali je počeo da se gradi tek 1983. Put je tokom izgradnje pretrpeo 12 olujnih uragana, da bi bio otvoren 1989. godine i koštao 122 miliona norveških kruna.

Naplata putarine trebalo je da traje 15 godina, ali je do juna 1999. godine put isplaćen zbog čega je ukinuta putarina.

Atlantski put je danas kulturno nasleđe i svrstan je u Nacionalnu turističku rutu. Popularno je mesto za snimanje automobilskih reklama i proglašen je za najbolji put za putovanja na svetu.

Zbog svega navedenog, ako vas put nanese u Norvešku, ili ga planirete, ne propustite da prođete ovim putem. 

Naravno, podrazumeva se da je potrebno da propratite vremensku prognozu, a ukoliko vas u blizini zadesi kiša, prepustite volan iskusnijem vozaču.

(M.A./EUpravo zato)