Da li je u redu i dalje raditi od kuće ili ne, rasprava je koja se vodi u nemačkom društvu i dalje, iako je prošlo dve godine od smirivanja pandemije virusa korona, pa tako mnoge kompanije ne planiraju da ukinu „kućne kancelarije".

Istraživanje Instituta za ekonomska istraživanja ZEW pokazala su da u 82 odsto preduzeća u informacionoj branši zaposleni rade od kuće najmanje jednom nedeljno. U proizvodnom sektoru, s druge strane, udeo je tek 48 odsto.

Broj kompanija koje dozvoljavaju zaposlenima da rade od kuće najmanje jedan dan u nedelji ostao je posle pandemije stalno visok i trenutno nema naznaka promena, rekao je lider istraživanja Danijel Erdsiek.

Prethodnih meseci se u kompanijama u Nemačkoj, kao što su softverska firma SAP ili Deutsche Bank vodila debata o povratku u kancelarije.

Ministar rada podrža pravo na rad od kuće

Ministar rada Hubertus Hajl podržao je pravo na rad od kuće, a koalicioni sporazum vladajućih stranaka iz 2021. predviđa da zaposlenima, zavisno od profesije, treba dati pravo na rad od kuće.

„U naredne dve godine firme ne očekuju da će smanjiti ponudu radnih mesta sa najmanje jednim danom rada od kuće nedeljno", rekao je Erdsiek.

Naprotiv, očekuje se da će procenat kompanija spremnih da ponude takav rad u 2026. kako bi privukli radnike, nastaviti da raste i to na 88 odsto u IT sektoru i 57 odsto u proizvodnji.

Firme takođe očekuju da će zaposlenih koji će koristiti takve ponude biti više.

(M.A./EUpravo zato/biznis.rs)