Nemačka je odlučila da udvostruči broj viza koje će državljanima šest zemalja Zapadnog Balkana dobijati u svrhu rada godišnje na 50.000, koje će od juna 2024. godine izdavati Federalna agencija za rad, prenosi "SchengenVisaInfo", a prenosi Indikator.ba.

Regulativa za zemlje Zapadnog Balkana bila je ograničena do kraja 2023. godine.

Ali, rukovodeći se novim pravilima Zakona o kvalifikovanoj imigraciji, Nemačka je odlučila da promeni pravila za radnike koji dolaze sa tržišta Zapadnog Balkana.

Kako objašnjavaju iz nemačke ambasade, nova pravila će se blagovremeno deliti, a do tada će se svi termini i dalje dodeljivati putem sistema lutrije.

Državljanima Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije i Albanije dozvoljen je ulazak u Nemačku radi rada na osnovu Uredbe o Zapadnom Balkanu.

Kako je interesovanje ovih nacionalnosti za dobijanje radnih viza za Nemačku bilo veliko otkako je uredba stupila na snagu, Nemačka je odlučila da odobri termine za vizu po principu lutrije.

Kako funkcioniše "lutrija"?

Nemačke ambasade u ovih šest zemalja Zapadnog Balkana uspostavile su mesečni sistem izvlačenja lutrije koji nasumično bira pojedince kojima će biti dozvoljeno da zakažu termin za podnošenje zahteva za vizu.

Sledeća registracija za termin za radnu vizu za Nemačku u skladu sa ovom uredbom biće otvorena 7. maja 2024. godine, a zatvorena nakon nedelju dana, 14. maja.

U tom periodu zainteresovani iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije i Albanije mogu da se registruju i nema potrebe da se proces registracije završava preko posrednika ili drugih agencija jer je to jednostavno.

Kandidatima je dozvoljeno da se registruju samo jednom, ne mogu naknadno menjati podatke.

Takođe im nije dozvoljeno da prenesu svoj termin na drugu osobu.

One "odabrane" obaveštavaju nemačke vlasti i oni će tada moći da se podvrgnu procesu podnošenja zahteva za vizu.

Inače, podaci pokazuju da je oko 76.000 državljana Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije i Albanije krajem 2023. imalo dozvole u ​​Nemačkoj, što je povećanje od 22 odsto u odnosu na 2022. godine kada je Nemačka imala oko 62.000 radnika koji su imali dozvole iz ovih zemalja.

Prema nemačkom saveznom zavodu za statistiku Destatis, radnici s Kosova i Metohije su činili najveću grupu radnika u Nemačkoj prema ovoj uredbi na kraju 2023. godine.

Očekuje se da će do kraja ove godine Nemačka registrovati veliki broj radnika iz zemalja Zapadnog Balkana po istom propisu, koji je novim Zakonom o kvalifikovanoj imigraciji postao trajni.

(M.A./EUpravo zato/b92.net)