Do kraja godine Nemačka bi trebalo da ima skoro 2,8 miliona nezaposlenih, najviše od 2015. godine, pokazuje istraživanje "Povratak nezaposlenosti?"

Brojka je još znatno niža nego 2005. godine, kada je bez posla bilo gotovo 4,9 miliona nemačkih građana.

Tržište rada bilo je prošle godine prilično stabilno, uprkos recesiji, rekao je stručnjak za tržište rada IW-a Holger Šefer.

"Ove godine jače osećamo posledice ekonomske krize", dodao je Šefer.

Planovi firmi ne signaliziraju, prema njegovim rečima, veći broj zaposlenih do kraja godine.

Broj zaposlenih je porastao 2023. godine

"Broj novoprijavljenih slobodnih radnih mesta pao je u martu na najniži nivo u pet godina", naglasio je.

Stopa nezaposlenosti u Nemačkoj porašće u ovoj godini na šest odsto. Država ipak očekuje da će iznositi 5,8 odsto i biti veća za 0,1 postotni bod nego u 2023.

U 2025. bi trebalo da padne na 5,7 procenata.

"Postupno oživljavanje ekonomije verovatno će rezultirati ponovnim, nešto primetnim zapošljavanjem i postupnim smanjenjem nezaposlenosti", stoji u prognozama.

Nemačka ekonomija se smanjila u 2023. za 0,3 odsto, ali je broj zaposlenih porastao za 340.000 tj. 0,7 odsto. Stručnjaci IW-a povećanje pripisuju nastojanjima kompanija da zadrže kvalifikovane radnike čak iako za njih nemaju dovoljno posla, u strahu od manjka radne snage u budućnosti zbog demografskih promena.

Ipak, kompanije to ne mogu da rade unedogled.

"Sve su veće šanse da će broj zaposlenih morati da bude prilagođen jer će kontinuirani pad produktivnosti potkopati konkurentnost kompanija", podseća Šefer.

(N.P/EUpravo Zato/Index.hr)