Inicijativa rumunskog Ministarstva poljoprivrede za ograničenje marži sledi model postojećeg ograničenja na 17 osnovnih proizvoda, a podaci Konkurencijskog saveta pokazuju da su cene proizvoda koji podležu ovom limitu u junu 2024. godine smanjene za 20-30 odsto u odnosu na jun 2023, rekao je ministar poljoprivrede Florin Barbu.

"Ograničavanje marža na osnovne životne namirnice bila je ispravna odluka da se obuzda prekomerno povećanje cena i zaštiti kupovna moć Rumuna i jasno je da se ova mera mora nastaviti i proširiti“, naglasio je on.

Ideja nije nova, ali politički izvori kažu da bi mogla biti odobrena pre jesenjih izbora.

Međutim, udruženje poslodavaca Konkordija, koje se prošle nedelje sastalo sa premijerom Marselom Čolakuom, tvrdi da bi takva mera dovela do „izobličenja tržišta".

"Rumunija je tržišna ekonomija, ne vidimo kako je ograničavanje svih marži za hiljade rumunskih proizvoda izvodljivo", rekao je Radu Burnete, izvršni direktor Konkordije, dodajući da je Mađarska sprovela slične mere, ali je bila primorana da ih odustane zbog negativnih posledica.

"Iako su gornje granice cena osnovnih životnih namirnica pale nakon uredbe iz jula 2023, ta mera je dovela do povećanja cena drugih proizvoda i nije uspela da ublaži ukupne troškove života", dodao je Burnete.

Rumunija i dalje ima jednu od najviših stopa inflacije u EU. Idemo u pogrešnom pravcu", rekao je on.

(M.A./EUpravo zato/Euractiv.com)