Prema podacima Eurostata, u 2023. godini 9,5 odsto stanovnika Evropske unije nije moglo da sebi priušti obrok sa mesom, ribom ili vegetarijanskim ekvivalentom svakog drugog dana, što predstavlja godišnje povećanje od 1,2 procentna poena.

Takođe, procenat ljudi koji su u riziku od siromaštva porastao je na 22,3 odsto, što je povećanje od 2,6 procentna poena u poređenju sa 2022. godinom.

Najveći procenat ljudi u riziku od siromaštva, koji ne mogu sebi priuštiti adekvatan obrok, zabeležen je u Slovačkoj (45,7 odsto), zatim u Mađarskoj (44,9 odsto) i Bugarskoj (40,2 odsto).

S druge strane, najmanji procenat onih u riziku od siromaštva koji ne mogu priuštiti adekvatan obrok svaki drugi dan, zabeležen je u Irskoj (4,2 odsto), Kipru (5 odsto) i Portugalu (5,9 odsto).

Sposobnost priuštavanja obroka sa mesom, ribom ili vegetarijanskim ekvivalentom svaki drugi dan posmatra se na nivou domaćinstva kako bi se izračunala stopa teške materijalne i socijalne uskraćenosti.

Stopa rizika od siromaštva predstavlja procenat ljudi čiji je raspoloživi prihod (nakon odbitka socijalnih doprinosa) ispod praga rizika od siromaštva.

Ovaj pokazatelj ne meri bogatstvo ili siromaštvo, već nizak prihod u odnosu na ostale stanovnike zemlje, što ne znači nužno nizak životni standard.

(JA/EUpravo zato/Eurostat)