Godišnja stopa inflacije u evrozoni je, prema preliminarnoj proceni Evrostata, u junu pala sa majskih 2,6 odsto na 2,5 odsto.

Hrana, alkohol i duvan su poskupeli za 2,5 odsto međugodišnje, a cene energenata porasle za 0,2 odsto, što znači da je u oba slučaja rast cena bio sporiji nego u maju.

Cene usluga u evrozoni u istom periodu porasle su za 4,1 odsto međugodišnje, a industrijski proizvodi, osim energije, za 0,7 odsto, u oba slučaja istim tempom kao u maju.

Na mesečnom nivou je inflacija u evrozoni porasla za 0,2 odsto u odnosu na maj, istim tempom kao prethodnog meseca.

Godišnja stopa bazne inflacije u evrozoni je u junu iznosila 2,9 odsto što znači da je ostala na istom nivou kao u maju.

Ako obratimo pažnju na četiri najveće privrede evrozone, godišnja inflacija u Nemačkoj je u junu pala sa majskih 2,8 na 2,5 odsto, kao i inflacija u Francuskoj, sa 2,6 na 2,5 odsto i Španiji, sa 3,8 na 3,5 odsto.

Nasuprot tome je godišnja stopa inflacije u Italiji u junu porasla sa majskih 0,8 na 0,9 odsto.

Evrostat meri inflaciju harmonizovanim indeksom potrošačkih cena (HICP), a rezultati koje donosi ova metodologija ponekad se razlikuju od podataka koje objavljuju države u evrozoni.

Na evropskim berzama se jutros trgovalo oprezno, a berzovni indeksi su izgubili deo jučerašnjih dobitaka, dok su ulagači čekali izveštaj o inflaciji u evrozoni.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih deonica bio je u 9.30 sati u minusu 0,5 odsto i tako izgubio deo jučerašnjih dobitaka.

Pritom je londonski FTSE indeks oslabio 0,45 posto, na 8.129 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,48 posto, na 18.200 bodova, a pariski CAC 0,75 posto, na 7.505 bodova.

Slovenija, Portugal, Irska i Hrvatska su zabeležile najveći pad inflacije dok je obrnuta situacija bila u Belgiji, Letoniji i Holandiji.

(EUpravo Zato/Index.hr)