Cena kafe u Hrvatskoj je od marta 2023. do marta ove godine porasla za 7,4 odsto, najviše među zemljama Evropske unije. Drugi najveći rast u EU imala je Rumunija, 6,8 odsto, a treća Bugarska sa poskupljenjem kafe od 6,6 odsto. Na nivou cele EU rast je iznosio minimum jedan odsto, a mnoge zemlje su zabeležile snažan pad cena.

Tako je u Finskoj cena kafe u martu ove godine bila čak 15,7 odsto niža nego u martu prošle godine, Litvaniji 15,4 odsto, Norveškoj 7,7 odsto, Danskoj 7,5 odsto, Češkoj 6,5 odsto, Švedskoj 6 odsto.

Vrhunac rasta je prošao, ali zbog dolaska sezone cena kafe će rasti još nekoliko meseci

Vrhunac godišnjeg poskupljenja kafe u Hrvatskoj bio je u novembru 2022. godine, kada je iznosio 25,8 odsto. Na nivou EU vrhunac je bio u oktobru iste godine sa rastom od 17,4 odsto.

Poslednjih godina u Hrvatskoj je pravilo da kafa poskupljuje od početka do sredine godine, odnosno kako se približava vrhunac sezone. I ove godine se vidi isti trend, pa je rast u januaru bio 5,9 odsto na godišnjem nivou, u martu je narastao na 7,4 odsto, a još veći rast očekuje se u aprilu, maju i junu.

Situacija na svetskom tržištu je stabilna, iako postoje znaci problema

EU je veliki neto izvoznik hrane i prehrambenih proizvoda. U 2023. godini izvezeno je 230 milijardi evra, a uvezeno 159 milijardi. Ali kada je u pitanju kafa, ona je veliki uvoznik, iako se deo izvozi nakon uvoza i prerade u druge zemlje, pre svega u SAD.

Kafa u EU prvenstveno dolazi iz Brazila i Vijetnama. Cena kafe kao sirovine na svetskim tržištima nije rekordna, kao što je bila u prvoj polovini 2022. i sredinom 2011. godine, ali je na višem nivou od višegodišnjeg proseka.

Rast veleprodajnih cena moguć je do kraja godine zbog neuobičajeno velikih padavina u vijetnamskoj provinciji Dak Lak, važnom području za uzgoj kafe, i suše u brazilskoj provinciji Minas Gerais, odakle dolazi oko 30 odsto useva arabike kafe.

(JA/EUpravo zato/Index)