Već u petak popodne najsnalažljiviji koji su spojili neradne dane već će biti na putu ka vikendici, selu, moru ili planini. Ako su se odlučili da na to putovanje krenu automobilom i još uvek se nisu raspitali o cenama goriva, sada je vreme da saznate koliko koštaju litar benzina i dizela u Srbiji, a koliko u zemljama regiona i šire, posebno u zemljama Evropske unije, do destinacija koje vole i posećuju srpski turisti.

Kad je u pitanju Srbija, kao što je poznato, cene se svakog petka ograničavaju. Tako, prema poslednjim podacima, objavljenim u petak (26. april) litar evrodizela koštaće narednih sedam dana 206 dinara, a cena benzina 198 dinara. Ove cene će najverovatnije biti drugačije nakon novog preseka sledećeg petka.

Koliko je gorivo u regionu?

Ono što je već u samom startu poznato, i godinama se ne menja, jeste da ćete najjeftinije proći ukoliko rezervoar punite u Makedoniji. Ali, kako je ostalim državama koje važe za omiljene destinacije Srba, posebno kada su praznici i lepo vreme – poput Grčke, Hrvatske, Crne Gore, Mađarske, ali i Italije, Austrije?

Prema podacima sa sajta Global Petrol Prices, koji prati cene naftnih derivata širom sveta, što se tiče evrodizela, treba otići skroz na jug do Albanije i na zapad do Italije i Austrije da bi se našao skuplji evrodizel. Cene benzina su takođe jače u ovim zemljama.

Litar benzina u Albaniji, na primer, košta 231 dinar, dok je dizel nešto skuplji 233 dinara.

Zemlja koja je među omiljenijim za naše građane, Austrija, takođe je među skupljima kada je reč o gorivu. Tako benzin tamo košta 211 dinara po litru, a cena za litar dizela je ista.

Kada je u pitanju sunčana Italija, benzin košta čak 241 dinar po litru, a dizel je nešto jeftiniji i košta 226 dinara.

Grčka je verovatno mnogima top izbor za prvomajske i uskršnje praznike, ali činjenica je da je gorivo tamo među skupljima u Evropi. Za litar benzina moraćete da date 248 dinara, a za litar dizela nešto manje, odnosno 214 dinara.

Ipak, dobra stvar je što kada putujemo iz Srbije do Grčke, verovatno prolazimo kroz Severnu Makedoniju ili Bugarsku gde je cena goriva prihvatljivija.

Tako u S. Makedoniji koja i inače važi za zemlju jeftinih energenata, za benzin ćete dati 178 dinara, a za dizel "samo" 154 dinara.

Za Bugarsku vam takođe neće trebati "dubok džep", jer benzin u ovoj državi košta 171, a dizel 173 dinara.

Ako ste odlučili da putujete u Hrvatsku, za litar benzina moraćete da odvojite 200 dinara a za litar dizela koji dinar više, odnosno 203 dinara.

Susedna Bosna i Hercegovina je takođe među jeftinijima kada je u pitanju cena goriva. Tako i za liter benzina i za litar dizela u ovoj državi morate da izdvojite istu sumu, 174 dinara.

Za Mađarsku ćete morati da izdvojte takođe malo više, pa bi vas tako litar benzina u ovoj državi koštao 204 dinara, a litar dizela ćak 208.

Za kraj, sunčana i šarmantna Crna Gora ima cene goriva koje ne odgovaraju kompletno ovom opisu, posebno kada je reč o benzinu, jer za litar ovog energenta morate da izdvojite 205 dinara, dok je litar dizela "prihvatljivije cene", 185 dinara.

U pitanju su cene koje je sajt Global Petrol Prices ažurirao 22. aprila, što znači da su najverovatnije još uvek aktuelne, ili ako pak nisu, male su varijacije.

Vaše je da, pored plana puta, isplanirate i gde vam se najviše isplati da napunite rezervoar kako biste što "bezbolnije" prošli za odmor, kada su u pitanju troškovi.

(JA/EUpravo zato)