Švajcarske firme i potrošači od sada mogu da obavljaju instant elektronska plaćanja, čime hvataju korak s evropskim finansijskim centrima u kojima raste popularnost takvih ultrabrzih prenosa gotovine.

Instant plaćanja omogućuju kreditne transfere u roku od 10 sekundi od uplate, umesto da se danima čeka da transakcija bude u celosti sprovedena. U Evropi se koriste od 2017. godine, a u SAD-u od prošle godine.

Oko 60 finansijskih institucija može da prihvata i sprovodi ​​instant plaćanja, pokrivajući više od 95 odsto švajcarskih platnih transakcija građana i kompanija, objavila je Švajcarska centralna banka (SNB) koja je pokrenula svoju šemu s pružaocem finansijskih sistema SIX.

U idućim mesecima slične usluge najaviće druge banke, dodaje SNB, a očekuje se da će sve finansijske institucije u toj zemlji biti uključene do kraja 2026. godine.

U Evropi je udeo instant plaćanja porastao s 5,2 posto svih kreditnih transfera u oktobru 2019. godine na 17,8 odsto u februaru ove godine.

Švajcarci i dalje privrženi fizičkom novcu

Uprkos procvatu aplikacija za mobilno plaćanje, Švajcarci su i dalje privrženi fizičkom novcu, koji firme s fizičkim prodajnim mestima i dalje najviše prihvataju kao sredstvo plaćanja.

Uvođenje ove usluge na tržište predstavlja dalju važnu prekretnicu i odražava kolektivnu predanost budućnosti bezgotovinskog plaćanja. Dok su tradicionalna plaćanja još moguća, Centralna banka Švajcarske očekuje da će instant plaćanja biti prihvaćena u srednjem roku.

Novac, evri
Imago / Alamy / Alamy / Profimedia 

Instant plaćanja smanjuju rizik budući da je prenos trenutan i konačan, dok obe strane u svakom trenutku imaju ažurirano stanje računa, što olakšava planiranje i izradu budžeta.

Ubrzanje plaćanja takođe bi moglo da podstakne ekonomski razvoj budući da firme mogu brže da reinvestiraju primljeni novac.

Instant plaćanje kao nova generacija plaćanja

Instant plaćanje, kao nova generacija plaćanja, omogućava jednostavno izvršenje transakcije za svega nekoliko sekundi, u režimu 24/7/365, stoji na sajtu Narodne banke Srbije.
Omogućavanjem ove opcije plaćanja na prodajnom mestu, kupcima i korisnicima se nudi kvalitetniji način plaćanja, a novac se s računa platioca (kupca) na račun primaoca plaćanja (trgovca) prenosi za svega nekoliko sekundi.

Kako se navodi, uvođenje instant plaćanja ne predviđa visoke troškove za trgovce, a nije potrebno posedovati POS terminal ili druge uređaje.

Banke koje posluju u Srbiji nude korisnicima opciju instant plaćanja, tako da u tom smislu idemo u korak sa svetom, a taj sistem u našoj zemlji postoji od 2018. godine.

Instant plaćanja se mogu inicirati: mobilnim bankarstvom, elektronskim bankarstvom i podnošenjem platnih naloga kod pružaoca platnih usluga. Od 1. aprila 2019. godine, banke i drugi pružaoci platnih usluga u Srbiji, u obavezi su da korisnicma ponude mogućnost instant plaćanja. U IPS NBS sistemu mogu se izvršavati pojedinačni instant nalozi do 300.000 dinara.

(EUpravo zato/Index.hr)