Godišnja stopa inflacije u evrozoni u julu je porasla sa junskih 2,5 odsto na 2,6 odsto, što je u skladu sa prethodnom preliminarnom procenom, saopštio je Evrostat.

Cene energije su u julu porasle za 1,2 odsto na godišnjem nivou, značajno ubrzavši u odnosu na junskih 0,2 odsto, dok su cene industrijskih proizvoda porasle za 0,7 odsto, što je isti tempo kao u junu.

Suprotno tome, cene usluga u evrozoni porasle su za četiri odsto na godišnjem nivou, dok su cene hrane, alkohola i duvana porasle za 2,3 odsto, u oba slučaja sporije nego u junu.

Godišnja stopa bazne inflacije u evrozoni iznosila je u julu 2,9 odsto, ostavši na istom nivou kao i u junu, navodi Evrostat na svom sajtu.

Kada pogledamo četiri najveće ekonomije evrozone, godišnja inflacija u Nemačkoj je u julu porasla sa 2,5 odsto na 2,6 odsto, dok je u Francuskoj inflacija porasla sa 2,5 odsto na 2,7 odsto, a u Italiji sa 0,9 odsto na 1,6 odsto.

Nasuprot tome, godišnja inflacija u Španiji je u julu pala sa 3,6 odsto na 2,9 odsto.

Najveći rast inflacije na godišnjem nivou među državama Evropske unije zabeležen je u Rumuniji (5,8 odsto), Belgiji (5,4 odsto) i Mađarskoj (4,1 odsto), dok su najmanji porasti zabeleženi u Finskoj (0,5 odsto), Letoniji (0,8 odsto) i Danskoj (1 odsto).

Evrostat meri inflaciju putem harmonizovanog indeksa potrošačkih cena (HICP), pri čemu se rezultati ove metodologije ponekad razlikuju od podataka koje objavljuju države u evrozoni.

(JA/Eupravo zato)