Nekoliko nemačkih saveznih država nudi porodicama subvencije za odmor ako su njihova finansijska sredstva nedovoljna. Pod kojim uslovima?

Godine 2022. kada se pandemija korone postepeno bližila kraju, porodice sa niskim primanjima dobijale su pomoć od države za do 90 odsto troškova kratkog odmora. To finansiranje više ne postoji, ali postoji naslednik: subvencija za godišnji porodični odmor može mnogim građanima da nadoknadi deo troškova. Ali program ne podržavaju sve savezne države.

Ukupno, jedanaest od 16 saveznih država podržava porodice sa niskim primanjima da zajedno odu na odmor: Bavaria, Berlin, Brandenburg, Bremen, Meklenburg-Zapadna Pomeranija, Donja Saksonija, Severna Rajna Vestfalija, Porajnje-Falačka, Saarland, Saksonija, Thuringia.

Iznos subvencija za odmor varira u zavisnosti od savezne države.

Zahtev za svakog člana porodice mora se podneti pre početka putovanja, u saveznoj državi u kojoj korisnici imaju stalno prebivalište.

Prijave za pojedinačne grantove obrađuju društvena i porodična udruženja na lokalnom ili nacionalnom nivou, lokalne kancelarije za mlade ili okružne kancelarije, a u nekim slučajevima i sponzori.

Međutim, kako je pisao DV ranije, postoji jedna prepreka koja odvraća mnoge potencijalne korisnike pomoći: Ministarstvo prebacuje novac tek nekoliko nedelja nakon odmora - što znači da porodice moraju da obezbede novac unapred. A to često nisu u stanju.

Vlast to pravda potrebom da se dokaže da je novac otišao na odmor, objašnjava ovaj portal u tekstu koji kaže da za ovu meru malo ko zna.

Ovo su uslovi

Uslovi za dobijanje pomoći su različiti: u pokrajini Rajna-Palatinat, na primer, novac se ne daje po svakom članu porodice, već po detetu – a građani Donje Saksonije mogu da koriste subvencije samo za letovanje u Nemačkoj.

Onaj koji je isti za sve države jeste finansijske prirode. Da bi finansiranje odmora bilo moguće, prihodi porodice ne smeju da prelaze određene granice primanja. Na primer, u Bavarskoj godišnji neto prihod samohranih roditelja sa jednim detetom iznosi 31.000 evra, za oba roditelja sa jednim detetom 34.000 evra, a za svako sledeće dete veći je za 4.800 evra. Poslednjih šest kalendarskih meseci služe kao osnova za obračun.

Procesi se veoma razlikuju u zavisnosti od savezne države. Uz malo sreće, oni koji spadaju u ovu grupu građana u Nemačkoj mogu da uštede od 50 do 80 odsto troškova godišnjeg odmora, prenosi Kurir.

(JA/EUpravo zato/Kurir)