Pčele važe za jedne od najvažnijih bića na planeti jer da nema njih i njihovog oprašivanja verovatno ovaj svet ne bi ni postojao.

U našem narodu su određeni pčelinji prozvodi dobro poznati i preporučuju se za podizanje imuniteta, ali je postojanje api komora i dalje velika nepoznanica.

Šta su api komore?

Api komore su, zapravo, simpatične brvnare od prirodnog drveta u kojima se može nalaziti i oko pola miliona pčela.

Sve su one ušuškane u košnicama, a benefiti po naše zdravlje mogu biti zaista veliki.

Api komora u Srbiji nema mnogo, a jedna takva je otvorena u Silosima, na obali Dunava, nedaleko od centra grada.

Ukratko, u inhalacionim komorama se udiše vazduh iz košnica koji je bogat aerosolima. On sadrži eterična ulja propolisa, meda, voska, matičnog mleča, perge i druge aromatične materije.

Stručnjaci tvrde da udisanje takvog vazduha može blagotvorno da deluje na čitav organizam.

Kako je za EUpravo Zato objasnio David Mardešić, urbani pčelar i jedan od osnivača Bee Centra, to je i jedan od načina da se, u današnjem vremenu stresa i jurnjave, opustimo na veoma jedinstven način.

api komora u Medonosnom vrtu u Silosima
MONDO/Uroš Arsić U Medonosnom vrtu u Silosima se nalazi pčelinjak u kome nastaje beogradski med

"Api komora je naša velika košnica i to je nešto novo u našem gradu. U njoj se nalazi deset pojedinačnih košnica koje se koriste za apiterapiju. Imaćemo dva vida apiterapije - inhalacije vazduhom iz košnice koji se udiše ventilatorom i maskom, dok će u drugoj sobi moći da se leži iznad košnice, upijajući njihove vibracije", objasnio je Mardešić koji se zajedno sa svojim bratom Dariom bavi urbanim pčelarstvom u Silosima, na području nekadašnje fabrike "Žitomlin".

Tamo su napravili i malu oazu, nazvanu Medonosni vrt, u kome pčelare i proizvode beogradski med visokog kvaliteta, ali i održavaju brojne obuke i radionice pčelarstva.

Upravo u Medonosnom vrtu se nalazi i api komora koja može pogodovati korisnicima sa respiratornim tegobama. Ipak, Mardešić naglašava da ne oni ne nude lečenje, pa stoga ne treba prekidati sopstvene terapije na svoju ruku, a kako bi sve prošlo u najboljem redu, sarađivaće sa pulmologom, alergologom i apiterapeutom dr Zoricom Plavšić.

MONDO/Uroš Arsić U Api komorama se može udisati pčelinji vazduh što ima blagotvorno dejtstvo po zdravlje

"Pčelinji proizvodi prilikom apiterapije imaju najbolji efekat kao preventiva jer ne treba da čekamo da se neke bolesti razviju. Napominjem da se mi ne bavimo lečenjem, ali određena istraživanja rađena u Evropi pokazuju da to pogoduje ljudima sa hroničnim respiratornim tegobama, poput astme i bronhitisa. Naravno, ovo nije lek za astmu, ne treba menjati terapiju ukoliko dolazite u api komoru, ali pomoću vazduha iz košnice može da se ojača organizam", poručio je Mardešić.

Kako je pojasnio, prvo se dolazi na kontrolni tretman sa dr Plavšić, da bi se videlo kako će vaš organizam da reaguje, a tek onda će doktorka savetovati koliki je broj tretmana potreban.

Preventivno, preporučuje se minimalno 5 tretmana, a pušačima i korisnicima sa nekim tegobama 10 i više. Sama inhalacija traje oko 45 minuta.

Pošto upotreba mobilnih telefona u api komori nije dozvoljena zbog zračenja, to je prava prilika da se odmorite od ekrana, a ko je zainteresovan može da čita razne pčelarske magazine i sazna nešto novo o pčelinjim proizvodima i njihovim benefitima.

David Mardešić, osnivač Bee Centra/urbani pčelar MONDO

Tiha soba za povezivanje sa prirodom

U okviru apiterapije se može ležati i na krevetu koji se, zapravo, nalazi iznad stotina hiljada pčela.

"To je tiha soba koja služi za opuštanje, a leži se na drvenom krevetu 30 minuta iznad košnice. Upijaju se vibracije i mirisi košnice, a to sjajno utiče na nervni sistem. Pčele žive na 400-500 herca što su frekvencije koje odgovaraju i ljudskom organizmu, tako da imate priliku da povučete ručnu i povežete se sa prirodom. Pojedini nemački stručnjaci kažu da sat vremena iznad košnice može da utiče kao osam sati sna, tako da nas to, da se tako izrazim, vraća na fabrička podešavanja", zaključio je Mardešić za EUpravo Zato.

Iako su unutra pčele, razloga za brigu nema jer one ne mogu da izađu i nekoga ubodu.