Prvi put u poslednjih 200 godina, divlji konji Prževalskog su se vratili u Kazahstansku stepu.

Oni su poslednji divlji konji na našoj planeti jer su bez staništa ostali zbog prekomernog obrađivanja zemljišta i drugih ljudskih aktivnosti.

Slamku spasa im je pružio Praški zoo vrt koji ih je vratio u domovinu, u prostranstva Centralne Azije.

Šta se dogodilo azijskim divljim konjima?

Češka vojna letelica je početkom juna sletela u središnji Kazahstan, a nosila je vredan teret - četiri ugrožene životinje. Tesa, Vespe, Umbra i Sari su 18 sati leteli od Berlina, a onda su još sedam sati putovali kamionom kako bi konačno stigli do novog doma.

Prethodno su dovedeni pastuv Zoro i dve kobile Zeta II i Ipsilonka.

Dva velika pašnjaka od 80 hektara su postavljena u Velikoj Dali, ogromnom regionu na severu Kazahstana.

Pre nego što ih puste u divljinu, moraju da pokažu da su otporni na mraz i parazite i da mogu da pronađu hranu pod debelim snežnim pokrivačem tokom zime.

Šta sve znamo o divljim konjima Prževalskog?

Konji Prževalskog se smatraju poslednjim divljim konjima na planeti jer su druge vrste, poput američkog mustanga, ipak potomci domaćih životinja. Nekada su bili uobičajeni u azijskim stepama.

Međutim, dok ih je otkrio ruski geograf Nikolaj Prževalski 1879, njihovo stanište je smanjeno na jedan manji deo na zapadu Mongolije. Ljudske aktivnosti i promene u životnoj sredini su ih skoro potpuno zbrisali sa lica zemlje.

Nakon Drugog svetskog rata je njihov broj bio toliko mali da je bilo jasno da bi mogli da budu istrebljeni.

Kako bi se pronašao način da se očuva vrsta održana je konferencija 1959. godine, a zoo vrtu iz Praga je poveren taj veliki zadatak. Do kraja 60-ih godina prošlog veka, potpuno su nestali iz divljine, ali su se održali oni konji o kojima su brinuli ljudi.

Upravo su naslednici ovih azijskih divljih konja vraćeni na pašnjake.

Prvi azijski divlji konji u Kazahstanu u poslednjih 200 godina

Praški zoo vrt je poslednjih 15 godina radio na tome da vrati ovu ugroženu vrstu natrag u središnju Aziju.

"Ovo je istorijski događaj: sedam divljih konja Prževalskog koji su transportovani sa dva aviona CASA, predstavljaju prve jedinke ove vrste u centralnom Kazahstanu posle nekoliko stotina godina", rekao je direktor zoološkog vrta Miroslav Bobek.

azijski divlji konji o kojima brine zoo vrt iz Praga
Pancer Václav / ČTK / Profimedia O azijskim divljim konjima brine zoološki vrt iz Praga

Kako je dodao, njihov krajnji cilj je da postepeno transportuju 40 konja u ovu oblast, a naredna runda će biti organizovana sledećeg proleća.

Isti zoo vrt će nekoliko konja poslati i u Mongoliju gde je posebnim programom njihova populacija procvetala, pa ih danas ima više od 850.

(EUpravo Zato/Euronews)