Nakon što je naša atletičarka Angelina Topić osvojila srebrnu medalju u otvorenom skoku uvis na Evropskom prvenstvu u Rimu, odličje je ponela i Adriana Vilagoš u bacanju koplja.

Vilagoš (20) je hicem od 64,42 metara oborila i nacionalni rekord iz 2014. koji je držala Tatjana Jelača.

To je ujedno i najbolji rezultat za atletičarke mlađe od 23 godine ove sezone. Ovim hicem, Adriana je ispunila i normu za Olimpijske igre koje se ovog leta održavaju u Parizu.

Vilagoševa je još kao juniorka pokazala svoj talenat, a dvaput zaredom je bila svetska prvakinja u toj konkurenciji.
Bila je prvakinja planete u juniorskoj konkurenciji, osvojivši medalje u Keniji, a zatim i u Kolumbiji.

Zlato je odnela i na Mediteranskim igrama u Alžiru 2022. godine.

Može se reći da je Vilagoševa, uz Angelinu Topić, predstavnica novog talasa srpske atletike.

Ko je Adriana Vilagoš?

Rođena je 2004. u vojvođanskom Malom Iđošu, gde živi svega 4.000 stanovnika, pretežno mađarske nacionalnosti. Bez obzira na mali broj dece, Adrianina mama Đerđe, inače bivša rukometašica, uspela je da oformi grupu mladih kopljašica.

Adriana je prvo i sama igrala rukomet, ali se sa atletikom upoznala na jednom školskom takmičenju kada je bacala vorteks, za koji u kući Vilagoš nisu ni znali šta je.

"Moram da priznam da o bacanju koplja nisam ništa znala. Kada je Adriana išla prvi put na takmičenje iz bacanja vorteksa, tek na internetu smo videli kako se baca. Mi smo mislili godinama da će bacati samo vorteks pored rukometa, i da će rukomet biti glavni sport. Kako su došli rezultati i kako je ona prešla u stariju kategoriju morala je da odluči da li će da nastavi sa atletikom ili sa rukometom jer nema više bacanja vorteksa. Dogovorili smo se da nastavi sa bacanjem koplja. Tada je bila sedmi razred i primljena je bila u Mađarsku nacionalnu rukometnu akademiju. Dali su nam šansu (rukometni savez Mađarske) da dok ne završi osmi razred odlučimo šta će dalje trenirati. U to vreme smo stvarno pokušali da se usavršimo, tehniku smo gledali na internetu zajedno, sve smo analizirali", navela je Đerđe u jednom intervjuu.

Srpska atletičarka u bacanju koplja Adriana Vilagoš tokom Evropskog prvenstva u Rimu
BEAUTIFUL SPORTS/R. Schmitt / imago sportfotodienst / Profimedia 

Adriana je zavolela bacanje koplja, a ostalo je istorija.

Pomaže joj trener Dragiša Đorđić Bizi koji je sa Tatjanom Jelačom 2014. osvojio bronzu na Evropskom prvenstvu.

"Bila je neprikosnovena"

Olimpijski komitet Srbije je Adrianu 2021. godine predstavio kao veoma uspešnu atletičarku.

"Skrenula je pažnju na sebe još pre tri godine kada je postavila svetski rekord u konkurenciji takmičarki do 14 godina. Koplje od 400 grama tada je bacila 63 metra i 80 centimetara. Ove sezone u juniorskoj konkurenciji je postala prvakinja sveta u Najrobiju i vicešampionka Evrope u Talinu. Evropski olimpijski komiteti dodelili su joj drugo mesto u izboru za najboljeg mladog sportistu kontinenta. Adriana je bila neprikosnovena i na Balkanijadi u Kraljevu. Postala je svetska rekorderka za atletičarke do 18 godina. Koplje od 500 grama hitnula je magičnih 70 metara i 10 centimetara. Na juniorskom Šampionatu sveta u Keniji osvojila je zlatnu medalju, i to sa olimpijskim kopljem teškim 600 grama. Rezultatom od 61 metar 46 centimetara oborila je državni rekord među takmičarkama do 20 godina. Potom je na Mitingu u Zagrebu pomerila granicu na 62 metra i 36 centimetara i postala juniorska evropska rekorderka", stajalo je u opisu prilikom uručenja priznanja za najuspešnijeg mladog sportistu Srbije.

Ispunjen veliki olimpijski cilj

Adriana je tada navela da bi želela da se plasira na Olimpijske igre što je i uspela tokom ovog takmičenja u Rimu.

"Veoma sam srećna i zadovoljna dosadašnjim rezultatima i nadam se da je ovo tek početak moje karijere. Moj veliki cilj i plan jesu Olimpijske igre. Ovo je velika čast za mene što imam priliku da budem sa najboljim sportistima Srbije. Ovo veče je velika motivacija da jednog dana krenem njihovim stopama", izjavila je tada svetska juniorska šampionka.

(EUpravo Zato/Atlex TV)