Sportisti iz više od 40 zemalja nadmetaće se na Evropskom prvenstvu u četiri discipline – plivanje, umetničko plivanje, skokovi u vodu i plivanje na otvorenim vodama.

Evropski šampionat u srpskoj prestonici je ujedno i poslednja prilika za plivače da se kvalifikuju za predstojeće Olimpijske igre u Parizu.

Takmičenja će biti održana na tri lokacije u glavnom gradu Srbije - u Sportsko-rekreativnom centru "25. maj – Milan Gale Muškatirović", na Adi Ciganliji i u Sportskom centru "Košutnjak".

Program prvenstva Evrope otvara takmičenje u umetničkom plivanju, koje počinje danas u Sportsko-rekreativnom centru "25. maj – Milan Gale Muškatirović" i završava se 14. juna.

Plivanje na otvorenom na Adi Ciganliji počinje 12. juna, dok je od 17. do 23. juna na programu plivanje u Sportsko-rekreativnom centru "25. maj – Milan Gale Muškatirović".

U Sportskom centru "Košutnjak" će u istom terminu biti održano takmičenje u skokovima u vodu.

Beograd će biti i domaćin i 19. Evropskog prvenstva u vodenim sportovima za masters kategoriju, koje je na programu od 26. juna do 6. jula.

Veterani vodenih sportova nadmetaće se u istim disciplinama kao i profesionalci, ali i u vaterpolu.

Učesnici Evropskog prvenstva će se nadmetati za medalje koje će imai tradicionalne srpske motive.

Događaj će otvoriti Nevena Božović, izvođenjem himne Republike Srbije, nakon čega će se gostima obratiti Miloš Vučević, predsednik Vlade Republike Srbije, Husein Al-Musallam, predsednik Svetske federacije vodenih sportova (World Aquatics) i Antonio Silva, predsednik Evropske federacije vodenih sportova (European Aquatics).

(M.A./EUpravo zato/RTS)