Čeri paradajz, jedno od najomiljenijh povrća mnogima, povezan je sa višegodišnjim talasima trovanja hranom širom Evrope, upozorili su stručnjaci.
Istraživanja su pokazala da je ovo povrće krivac za ponavljane epidemije salmonele koje traju već više od decenije. Od 2011. do 2024. godine zabeleženo je 643 slučajeva infekcije bakterijom Salmonella Strathcona u 17 evropskih zemalja, među kojima su Engleska, Nemačka i Austrija.
Bolest izaziva jake bolove u stomaku, dijareju, povišenu temperaturu, povraćanje i glavobolju, a u težim slučajevima može biti i smrtonosna.
Istraživači su analizirali genetski sastav bakterije i otkrili da je čak 95 odsto uzoraka bilo genetski gotovo identično u različitim zemljama i vremenskim periodima. Zaključili su da infekcije potiču iz zajedničkog izvora, a najverovatnije su u pitanju čeri paradajz iz Italije, tačnije sa ostrva Sicilija.
Stručnjaci upozoravaju da samo pranje paradajza nije dovoljno da spreči infekciju, jer bakterija može da se zadrži na površini ploda, piše DejliMejl.
Istraživanje je sprovela ekipa iz Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), a većina slučajeva zabeležena je između 2023. i 2024. godine. Kako su naveli u časopisu Eurosurveillance, stvarni broj zaraženih verovatno je "značajno veći", s obzirom na to da nisu sve pogođene zemlje učestvovale u istraživanju.
"Potrebne su stroge mere kontrole na samom izvoru kako bi se sprečila kontaminacija i budući slučajevi", navodi se u saopštenju.
Sirova hrana
Zbog rasta broja obolelih, italijanske zdravstvene vlasti pokrenule su hitan program uzorkovanja i testiranja dve sorte čeri paradajza koje se prodaju na domaćem tržištu.
Prema podacima britanske Agencije za zdravstvenu bezbednost, u Velikoj Britaniji je registrovano gotovo 30 slučajeva infekcije kao deo najnovijeg talasa. ECDC upozorava da je reč o sezonskoj pojavi, sa najviše slučajeva tokom letnjih meseci, naročito između juna i oktobra.
"Ponavljanje slučajeva u 2025. godini, uključujući i one kod osoba koje nisu putovale, ukazuje na to da se kontaminirani proizvodi i dalje distribuiraju i izvan Italije. Prisustvo obolelih u više zemalja naglašava potrebu za stalnim nadzorom i koordinisanim odgovorom različitih sektora", dodaje ECDC.
Stručnjaci objašnjavaju da je paradajz posebno osetljiv jer njihova glatka, tanka kožica omogućava bakterijama da se lako zadrže na površini. Rizik je dodatno veći jer se čeri paradajz često jede sirov, pa toplota prilikom kuvanja ne uništi bakterije.
Iako se većina slučajeva povlači u roku od nekoliko dana, infekcija salmonelom može biti opasna za starije osobe, decu i ljude sa oslabljenim imunitetom, zbog mogućnosti dehidracije i komplikacija koje zahtevaju bolničko lečenje.
U ispitivanju je analiziran soj Salmonella Strathcona, retka, ali izuzetno agresivna vrsta bakterije.
(EUpravo zato/DejliMejl)