U mestu koje se naziva najvećim restoranom na svetu, u srcu Olimpijskog sela u Parizu, Francuska osim pomfrita i avokada, neće biti ni foa gra (foie gras - čuveni francuski specijalitet napravljen od masne jetre patke ili guske), ali će vegetarijanskih hot dogova, falafela i kinoe biti u izobilju.

Na Olimpijskim igrama biće služeno oko 45.000 obroka dnevno, a planirano je da tokom trajanja Igara ukupno bude posluženo 13 miliona obroka. Zbog ove velike količine, organizatori su najavili više lokalne i biljne hrane kako bi učestovali u rešenju klimatskih izazova sa kojima se svet suočava.

Sportisti će uživati u specijalitetima poput vegetarijanske šavarme, falafela od cvekle, pečenog patlidžana sa dimljenom paprikom, batata sa zatarom i humusom.

Ipak, neće biti izostavljeni ni oni koji konzumiraju meso, pa će tu biti i burgera i mesnih delikatesa – osim foa gra. Ovaj specijalitet od pačije ili guščije jetre je već neko vreme na udaru zaštitnika životinja jer podrazumeva da se patke ili guske tove putem sonde, odnosno prislnim hranjenjem.

"‘Ne’ za foa gra jer je dobrobit životinja u svačijim mislima, i ‘ne’ za avokado jer se dovozi iz velike udaljenosti i troši mnogo vode”, istakao je jedan od kuvara koji je zadužen za kuvanje i pripremu hrane na Olimpijskim igrama Šarl Gijo. Kako je objasnio ni pomfrita neće biti, a sve to jer je, tvrdi, previse rizičan zbog opasnosti od požara povezanih sa fritezama.

"Ali, bez brige, mmaćemo francuske sireve, teleći blanket, ali sa svetlim sosom, i naravno bagete. Sportisti će čak moći da nauče da prave hleb sa majstorom pekarom", rekao je drugi kuvar Stefan Čičeri.

Biće zastupljene i azijska kuhinja, afro-karipska jela, bliskoistočna hrana, halal kuhinja. Oko 500 različitih jela biće servirano u trpezariji Olimpijskog sela u Sen Deniju, severno od Pariza

Dok će sportisti uživati u biljnoj hrani, šefovi država koji se nađu na večeri povodom otvaranja OI 26. jula, uživaće u meniju koji priprema Alen Dikas, jedan od najpriznatijih francuskih šefova, a na kom će se, između ostalog, naći goveđe meso.

Zemlja gastronomske tradicije

Zgrada u kojoj je trpezarija Olmpijskog sela je sama po sebi u ekološkom duhu: dugogodišnja elektrana od kovanog gvožđa koja je postala filmski studio pre nego što je tokom prošle godine pretvorena u džinovski restoran.

On je deo globalne kamapnje vlade za jačanje francuskog gastronomskog uticaja.

"Mi smo zemlja vekovne gastronomske tradicije, ali istina je da ako imate talenat i ne negujete ga, on može da izbledi", rekla je u intervjuu ministarka turizma Olivija Gregoar.

Ona je ovog meseca posetila Njujork kako bi promovisala novu inicijativu vrednu više miliona dolara koja je osmišljena da predstavi mlade kuvare i inovativna francuska jela na mestima koja će u početku uključivati Južnu Koreju, Hong Kong, Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate. "Hrana je francuska meka moć", rekla je Gregoar.

Više od 800.000 ljudi zaposleno je u restoranima u Francuskoj, a gastronomski sektor, uključujući vino i žestoka pića, generiše više od 55 milijardi dolara godišnje prihoda.

(JA/EUpravo zato)