Crkva Srce Isusovo, jedan je od najznačajnijih verskih objekata na teritoriji opštine Senta, na krajnjem severu Srbije. Izgrađena je u neogotskom stilu između 1893. i 1896. godine na osnovu planova Janoša Silađija, arhitekte iz Budimpešte. To znači da je crkva stara skoro jedan i po vek.

Razlog za njenu izgradnju i za osnivanja župe bio je brz porast stanovništva Sente u drugoj polovini 19. veka jer postojeća župa više nije mogla da opsluži vernike i njihove potrebe.

Što se tiče spoljašnjosti, pored centralnog tornja visokog 52 metra, crkva ima još četiri manja, kao i četiri zvona koja su dopremljena iz Baje 1896. godine. Iste godine, crkva je dobila i svoje prve orgulje, napravljene u čuvenoj radionici braće Riger iz Austrije. Unutrašnji prostor crkve je impozantan, a svodovi su izraženi. U pogledu dimenzija jedna je od najznačajnijih crkvi na teritoriji opštine Senta.

Pogledajte u videu kako izgleda:

Crkva Srce Isusovo EUpravo zato

Ona vremenom postala poznata upravo po crkvenoj muzici. Krajem 80-ih godina dolaskom župnika Nandora Bankoa, organizovane su svečane mise i prigodni koncerti, a 2001. godine, zahvaljujući Jožefu Sakaju, teologu i orguljašu, pokrenut je festival crkvene muzike u Senti.

Pošto tadašnje skromne i tehnički neispravne orgulje nisu zadovoljile potrebe koncerata sa zahtevnim programima, župna zajednica je 2010. godine sa zahvalnošću prihvatila poklon župe svetog Leonarda iz Felbaha iz Austrije, orgulje koje su obnovljene i postavljene u ovoj crkvi.

Crkva je, inače, pod zaštitom Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Subotici.

Orgulje – kraljica instrumenata

Orgulje su najveći i po građi najsloženiji muzički instrument. Na njemu se vekovima dominantno svirala religiozna muzika a mogao se čuti samo tokom najvažnijih verskih praznika, dva, tri puta godišnje.

Izrada ovog instrumenta je izuzetno kompleksan posao. Specijalizovani majstori graditelji moraju voditi računa o postavci svirala na način da one stvaraju jedno skladno jedinstvo koje će rezultirati tonovima i tako dostići boju i toplinu ljudskog glasa, a za sve orgulje kaže se da su unikatne.

Orguljaši su vrsni umetnici koji oživljavaju duh muzike unutar monumentalnog prostora katedrale ili crkve, otvarajući tako vrata nekog drugog vremena. U većini slučajeva tokom muzičkog izvođenja orguljaš je manje vidljiv pa su veličanstveni tonovi orgulja u prvom planu i sa njima se uspostavlja direktni kontakt.

Mnogi kompozitori tokom istorije bili su ujedno i orguljaši. Najpoznatiji među njima je svakako Johan Sebastijan Bah (1685 – 1750) koji predstavlja sinonim barokne umetnosti i zlatnog doba orgulja u izvođačkom i kompozitorskom smislu. Njegov doprinos muzičkoj umetnosti je neizmeran, a pogotovo kompozicijama namenjenih orguljama koje Gete naziva "muzikom večne harmonije".

EU uložila u ovaj projekat skoro 700.000 evra

U obnovi Crkve Srce Isusovo učestvovala je i Evropska unija, a njeno obnavljanje realizovano je zahvaljujući projektu “Duhovna muzika – Uspostavljanje prekograničnih turističkih ruta“, sprovedenom u okviru Programa prekogranične saradnje Rumunija – Srbija. Evropska unija je, sredstvima iz pretpristupnih fondova IPA 2, podržala ovaj projekat sa 676.947 evra, dok je ukupna vrednost, uključujući nacionalno sufinansiranje, iznosila 796.408 evra.

EUpravo zato Crkva Srce Isusovo u Senti

Nosilac projekta bio je Centar reformatske crkve u Temišvaru, a partneri Opština Senta i "COR JESU" fondacija iz Sente.

Realizacijom ovog projekta, koji je trajao od decembra 2016. do maja 2018. godine, temeljno je izmenjeno dotadašnje stanje crkve u Senti. Radovi su obuhvatili malterisanje i izolaciju crkvenih zidova, uvođenje podnog grejanje, postavljanje novih podnih ploča. Restaurirane su klupe i sedišta, stare 126 godina, a pod nadzorom Zavoda spomenika kulture. Za realizaciju ovih radova izdvojeno je ukupno 177 hiljada evra.

Najspecifičniji deo radova na obnovi crkve Srce Isusovo bila je upravo popravka i proširenje crkvenih orgulja. U obnovu ovog instrumenta uloženo je više od 29 hiljada evra i one sada spadaju u najveće funkcionalne koncertne orgulje u okruženju

Pored radova na obnovi crkve i rekonstrukciji orgulja, u okviru Programa prekogranične saradnje Rumunija – Srbija, izgrađena je i koncertna sala u Temišvaru, održavani su crkveni koncerti, ekumenske izložbe, promocija orgulja, turistički izleti, savetovanja.

Projekat je obuhvatio i organizaciju ekumenskih turističkih ruta sa priredbama duhovne muzike u graničnoj regiji Srbije i Rumunije, u koje su bile uključene sve značajne crkve ovog regiona (Reformatska crkva, Rumunska pravoslavna crkva, Srpska pravoslavna crkva, Baptistička crkva, Evangelička crkva i Rimokatolička crkva).

Nedavno smo posetili i Subotičku sinagogu, takođe jednu od značajnih građevina na teritoriji Srbije.

(JA/EUpravo zato)