Posetioci Ramske tvrđave odnedavno imaju priliku da učestvuju u interaktivnoj turističkoj šetnji "Ramski košavski vremeplov" srednjevekovnim utvrđenjem kroz koju ih vode autentični vodiči kostimirani u istorijske junake koji su obeležili izgradnju, čuvanje i posvećenost ovom kulturno-istorijskom lokalitetu.

Interaktivna turistička šetnja je, zapravo, scenski nastup kroz koji se na autentičan način prepričava istorija Ramske tvrđave i Dunava.

Posetioci više nisu samo pasivni posmatrači i slušaoci, već postaju aktivni učesnici u zanimljivim istorijskim pričama sa obala Dunava, u opštini Veliko Gradište.

Posetioci Ramske tvrđave sa glumcima koji izvode interaktivnu turu
EU za kulturno nasleđe i turizam 

Dočaravajući likove znamenitih ličnosti iz različitih epoha, kojima je ovo mesto bilo važno, od rimskog legionara Licinijusa Rufusa, čije ime je pronađeno uklesano na kamenoj ploči ispod tvrđave, preko sultana Bajazita II, po čijem je nalogu utvrđenje Ram i podignuto, te grofa barona Lopreštija, koji je krajem 18. veka Ramsku tvrđavu branio od Turaka, do Vuka Karadžića, vodiči na interesantan način provode turiste kroz prohujale vekove, pružajući im nezaboravan doživljaj.

Posetioci mogu da učestvuju u uzbudljivim legendama sa Ramske tvrđave svake nedelje od 16 časova, a rezervacije nisu neophodne.

Vodiči posetiocima pokazuju Ramsku tvrđavu
EU za kulturno nasleđe i turizam 

Ture traju oko sat vremena i prilagođene su svim uzrastima.

"Ukoliko u grupi posetilaca imamo mlade, narativ prilagođavamo njima, jer nam je namera da deca nauče nešto novo, da im poseta Ramskoj tvrđavi ostane u sećanju i da je pamte po lepom doživljaju", kaže Dajana Stojanović, direktorka Turističke organizacije Veliko Gradište.

Ona dodaje da za pripremu scenarija koriste različite izvore i tragaju za nekim zanimljivostima i manje dostupnim podacima koji nisu često objavljivani.

ramska tvrđava
EU za kulturno nasleđe i turizam 

"Među našim vodičima-glumcima je i jedan profesor istorije koji nam daje zanimljivosti, a koristimo i priče koje čujemo od meštana, koji često znaju nešto što široj javnosti nije poznato", kaže ona.

Jedinstvena turistička šetnja prva je i jedina u Srbiji koja posetiocima nudi interaktivno učestvovanje u pripovedanju istorije - posetioci tvrđave su aktivni učesnici koji odgovaraju na pitanja svojih junaka i doprinose atraktivnosti ove turističke ture.

Vodiči interaktivne ture na Ramskoj tvrđavi
EU za kulturno nasleđe i turizam 

Vodiči ture "Ramski košavski vremeplov" sertifikovani su kroz obuke programa Interpret Europe organizovanog u okviru projekta "EU za kulturno nasleđe i turizam" koji finansiraju Evropska unija i Vlada Nemačke, a sprovodi GIZ.

(EUpravo Zato)