Manastir Uspenja presvete Bogorodice u Sukovu upisao se u tzv. prozjumere, odnosno, kupce-proizvođače električne energije.

Ovo zdanje ima instalisanu snagu od 10 kW što znači da je ukupna snaga solarnih elektrana na verskim objektima u našoj zemlji 235,59 kW.

Manastiri i crkve u Srbiji prate svetski trend instaliranja solarnih panela i proizvodnje električne energije za sopstvene potrebe.

Trenutno, status kupaca-proizvođača električne energije ima 13 crkava i manastira u našoj zemlji.

Prednjači Žiča sa 50kW, a slede manastiri u Nišu: Sveti Stefan (40,29 kW) i Manastir Uspenja presvete Bogorodice (40kW).

Niš ima još jednog predstavnika na ovoj listi, a reč je o Manastiru Svete Bogorodice. U registru su upisana i dva manastira iz Vranja, Manastir Sveti Stefan i Manastir Sveti Nikola, jedan u Raškoj – Manastir Končul, posvećen Svetom Nikoli, pa je u narodu poznat i pod imenom Nikoljača, dva u Kragujevcu – Manastir Blagoveštenje Rudničko i Manastir Svetog velikomučenika Georgija, kao i jedan u Varvarinu – Manastir Sveti Luka, jedan u Preljinama – Hram Svetog cara Konstantina i carice Jelene i jedan u Baču – Rimokatolička Župa Presveto Trojstvo – Selenča.

Time naše crkve postaju deo svetskog trenda u kom se solarni paneli instaliraju na krovovima vekovima starih verskih objekata, poput katedrale u Jorku, najveće gotičke katedrale u Severnoj Evropi. Ova katedrala je samo jedna od 5.500 crkava u Velikoj Britaniji koje su prešle na obnovljive izvore energije.

(EUpravo Zato/OIE Srbija)