Sajt Taste Atlas, na kom se ocenjuju specijaliteti i restorani na gotovo svim svetskim destinacijama, predstavio je listu najbolje ocenjenih specijaliteta iz Srbije na kojoj se nalazi 68 jela.

Iako pljeskavica važi za najpopularnije jelo iz Srbije, pošto ga je probao najveći broj glasača, najbolje ocene dobio je petrovački kulen.

Prvih 10 mesta zauzimaju:

  • Petrovački kulen
  • Komplet lepinja
  • Leskovački roštilj
  • Pirotska peglana kobasica
  • Pazarske mantije
  • Užička pršuta
  • Miročki sir
  • Sarma
  • Pljeskavica
  • Burek sa sirom

Sajt je za svaki od specijaliteta napisao nekoliko rečenica o tome kakvo je jelo u pitanju, koji su sastojci, kakav je recept i kako se služi. Mi vam izdvajamo nekoliko koje nisu toliko poznata široj javnosti, već su uglavnom usko vezana za lokalna područja.

Čorba od spanaća

Kako piše Taste Atlas, čorba od spanaća je karakteristična za Srbiju, iako se danas sprema širom Balkana. Pripema se od svinjske masti, spanaća, luka, belog luka, brašna, vode i mleka. Na svinjskoj masti potrebno je propržiti crni i beli luk, a zatim im dodati brašno, pa mleko i blanširan i proceđen spanać. Čorbica se zatim lagano krčka dok ne postane gusta.

Na kraju se prilikom serviranja može obogatiti kašikom kisele pavlake.

Ovaj specijalitet nalazi se na 60. mestu.

Propeć

Propeć je neka vrsta lisnatog testa punjenog sirom i jajima, koje se, kao i sečenica, pravi u Vranju. Specifično je po tome što se tanko razvaljani slojevi testa premazuju vrelom svinjskom mašću. On se nalazi na 61. mestu.

Herovke

Sledeće su herovke. Vojvođanski kolač herovke zapravo je slovački specijalitet. Reč je o kolaču koji se prži u dubokom ulju i to u posebnom loptastom kalupu. Na kraju se herovke uvaljaju u šećer u prahu i vanilin šećer, tako da podsećaju na grudve snega.

U slovačkim zajednicama, piše Taste Atlas, herovke se spremaju za venčanja.

Pita
JENS KALAENE / AFP / Profimedia 

Pupinova pita

Pupinova pita dobila je ime po čuvenom srpskom naučniku Mihajlu Pupinu, a sprema se u njegovom rodnom Idvoru. Reč je o slatkišu od bračna, putera, jaja i mleka, koji se puni šljivama, višnjama, šećerom i bademima.

Pule

Sir od magarećeg mleka, poznat kao pule sir, najskuplji je sir na svetu. Proizvodi se u prirodnom rezervatu Zasavica, a za jedan kilogram ovog delikatesa, potrebno je čak 25 litara magarećeg mleka. Vredi napomenuti da ženka magarca proizvodi samo oko 0,2 l mleka dnevno. Zato i ne čudi što se pule prodaje po ceni od 1.000 evra po kilogramu, a ponekad i po nekoliko puta višoj ceni.

Fontoš kolač

Fontoš je srpski kolač iz sela Debeljača. Pošto većina meštana dolazi iz Mađarske, oni su preneli svoje kulinarske tradicije, kao što je ovaj kolač. Pravi se od brašna, kvasca, mleka, šećera, masti, karanfilića, margarina, soli i bibera.

Za svaki fontoš testo se razvija u dve tanke trake – jedna se jednostavno oblikuje u spoljni prsten, a druga se plete i oblikuje u unutrašnji prsten. Nakon što je premazan jajima i pečen, fontoš se dodatno premaže kombinacijom šećera, vode i ulja.

Čalabrca

Čalabrca je jednostavno jelo od kora za pitu, ulja, mleka i kajmaka. U kipuću vodu potrebno je staviti kašiku masti ili ulja, a zatim natrgane osušene kore za pitu. Kada tečnost dovoljno uvri, jelu se dodaju mleko i kajmak.

Čalabrca se obično jede kao predjelo, ali i kao ukusan doručak ili večera.

Sečenica

Vranjska sečenica je tradicionalna srpska pita koja je specifična po načinu na koji se oblikuje. Naime, kada se testo razvije u tanke kore, premaže se uljem ili puterom, puni sirom i jajima, a zatim iseče na kocke i peče u rerni.

Obično se jede sa pavlakom, jogurtom i drugim mlečnim proizvodima.

Leskovačka sprža

Ovaj delikates, poznat još i kao leskovačka kavurma, zahteva dugotrajnu pripremu i lagano krčkanje sala, slanine i svih masnih delova svinje.

Na kraju se obično u spržu dodaju mlevena paprika i so, a dobijeni proizvod se cedi od masti presovanjem ili krpom. Ovako isceđena sprža se hladi i konzumira se isključivo hladna.

(JA/EUpravo zato/Taste Atlas)