Potpuno veganska mesara je nedavno otvorena u Pragu, prva u Češkoj, ali i u celoj istočnoj Evropi.
Simbolično je nazvana "Bezmasna".
U ponudi ima biljne verzije popularne češke hrane, uključujući hlebiček (češke sendviče), nareske i mesne vekne. Osim toga, tu su i neke klasične namirnice poput odrezaka, kobasica, hamburgera, pašteta, pa čak i jaja, ali na biljnoj osnovi.
"Bezmasna" će uz sve to nuditi i sezonsku ponudu s promenljivim jelovnikom, a vlasnici se nadaju da će sarađivati s veganskim i neveganskim restoranima, ali i razraditi ketering za razne događaje.
Osim toga, hrana ne sadrži štetna aditive ni sastojke koje se uvoze iz dalekih zemalja, a sve ambalaže su podložne reciklaži, pa se vodi računa i o adekvatnom odlaganju otpada.
Vlasnica "Bezmasne", Dijana Kaleova je za "Vegconomist" navela: "Stalno ćemo menjati ponudu. Mušterije mogu da se nadaju sezonskim jelovnicima i posebnim specijalitetima za praznike".
Ona je na ovu ideju došla kada je španski veganski brend "Heura" otvorio putujuću radnju u Francuskoj.
Mesare koje ne prodaju meso, već proizvode na biljnoj osnovi, postaju sve popularnije, posebno u Evropi.
I u pop-ap lokalima "Heura" se prodaju bezmesne verzije kobasica, hamburgera i druge popularne hrane koje su obično životinjskog porekla.
Veganstvo u Češkoj
Iako tradicionalna češka kuhinja obiluje mesom i mesnim jelima, u ovoj zemlji veganska populacija sve više raste. Prema statistikama iz 2020. godine, Češka je rangirana kao jedno od najprijateljskijih mesta za vegane u Evropi zbog relativno velikog broja mesta koja služe biljnu hranu.
Prag je posebno pristupačan veganima, a u aplikaciji "Happy Cow", koja navodi veganske restorane i lokale prilagođene veganima, vrlo je lako pronaći "plant-based" opcije na području tog grada.
(EUpravo Zato/Veganfoodandliving.com)