Očuvanje zajedničkog kulturnog nasleđa Evrope, podrška i promocija umetnosti i kreativnih industrija u Evropi nalaze se među ciljevima Evropske unije. Zbog toga, Evropska unija i u državama koje su u procesu pristupanja pokreće konkretne inicijative.

Evropska unija prepoznaje kulturu i zbog njenog šireg socioekonomskog značaja, koji zauzvrat doprinosi međusobnoj saradnji, inkluziji i blagostanju evropskih društava i zajednica. Iz tog razloga, zaštita i promocija kulturnog nasleđa sastavni su deo misije EU u Srbiji.

Neki od najvažnijih projekata koje je EU finansirala u Srbiji:

  • Obnova Golubačke tvrđave;
  • obnova Franjevačkog samostana u Baču;
  • obnova Pirotskog Grada;
  • obnova sinagoge u Subotici, koja datira iz 1902. godine;
  • izgradnja Centra za posetioce u Lepenskom viru;
  • rekonstrukcija Botaničke bašte "Jevremovac", u Beogradu; i
  • obnova Narodnog pozorišta u Beogradu.

Treba istaći i da je Studija konzervacije sela Gostuša, nadomak Pirota, 2016. godine dobila je nagradu EU "Evropa nostra" za kulturno nasleđe, a konzervacija tvrđave u Baču, Paviljon "Knjaz Miloš", iz 1907. godine, u Bukovičkoj banji, i projekat "Istraživanje i katalogizacija Državne umetničke kolekcije" bili su laureati nagrade EU "Evropa nostra" za kulturno nasleđe za 2018. godine.

Cilj ovih projekata je da podstaknu i osnaže što veći broj ljudi da se uključe u aktivnosti zaštite, upravljanja i pravilne upotrebe kulturnog nasleđa, kao i da osnaže osećaj pripadanja zajedničkom evropskom prostoru.

Program "Kreativna Evropa"

"Kreativna Evropa" je vodeći program Evropske unije u sektoru kulture i audio-vizuelne delatnosti u kom i Republika Srbija učestvuje od 2014. godine.

Ovim programom EU podržava evropsku kinematografiju, umetnost i kreativne industrije sa ciljem otvaranja radnih mesta i podsticanja rasta, kao i radi kreiranja novih međunarodnih prilika, tržišta i publike.

Desk Kreativna Evropa

Desk čine dve kancelarije: MEDIA desk Srbija, uspostavljen u okviru Filmskog centra Srbije, i Kultura desk Srbija, koji je otvoren u sklopu Ministarstva kulture i informisanja.
U okviru Kultura deska, kancelarija u Novom Sadu Antena sprovodi potprogram "Kultura u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini".

Svima onima koji žele da apliciraju za učešće u programu, podršku će pružiti Desk Kreativna Evropa Srbija.

Ko može da se prijavi?

Za učešće u ovom programu mogu da apliciraju organizacije, udruženja, kompanije i mreže iz Srbije.

Ko je do sada dobio bespovratna sredstva?

Od 2014. godine kompanije i organizacije iz Srbije povukle su oko 12 miliona evra bespovratnih sredstava kroz različite pozive u okviru programa "Kreativna Evropa" (8,5 miliona evra kroz potprogram KULTURA i 3,6 miliona evra kroz potprogram MEDIA).

Do sada je 146 organizacija iz Srbije učestvovalo u 305 projekata programa "Kreativna Evropa" 2014-2020, ostvareno je 675 partnerstava sa organizacijama iz EU i jugoistočne Evrope, sa najvećim brojem partnera iz Francuske, Nemačke, Slovenije, Španije i Italije. Pored toga, 20 srpskih izdavačkih kuća učestvovalo je u 34 projekta koja su podržala književne prevode, čiji je rezultat bilo 317 prevoda beletristike.

Takođe, 43 organizacije iz Srbije realizovale su 153 projekta u okviru potprograma "Kreativne Evrope" MEDIA; kroz "Kreativna Evropa" MEDIA razvijena su 23 filma – jedan animirani projekat, devet dokumentarnih filmova.

Kroz program "Kreativna Evropa" 2014 2020. 12 projekata je bilo usmereno na podršku filmskim festivalima u Srbiji, podržan je razvoj 23 pojedinačna projekta sa 715 hiljada evra, tri grupna projekta sa 398 hiljada evra, podržana je jedna video-igrica sa 50 hiljada evra i jedan TV program sa 50 hiljada evra.

Evropska prestonica kulture

Svake godine dva evropska grada dobijaju titulu Evropske prestonice kulture, što daje dodatni podsticaj lokalnoj ekonomiji i stavlja akcenat na lokalne umetnike i jedinstveno kulturno blago grada.

Jedan od dva evropska grada koji je 2022. godine poneo tilulu Evropske prestonice kulture bio je Novi Sad.

Republika Srbija je zvanično pristupila novom programu "Kreativna Evropa" 2021-2027.

"Kreativna Evropa" 2021-2027. uložiće 2,44 milijarde evra u projekte i inicijative u sektoru kulture. Budžet je povećan za 50 odsto u odnosu na ciklus "Kreativne Evrope" 2014-2020.

Festivali, izložbe, koncerti...

EU uspostavlja partnerstva i sa filmskim festivalima, kulturnim izložbama, koncertima, konferencijama, umetničkim nagradama, te nagradama širom Evrope tokom čitave godine.

Mnogi festivali i kulturni događaji u Srbiji, poput Festa, Bitefa, ArtLink-a, Nishville-a, Evropa Nostra Srbija Heroji nasleđa, promovišu vrednosti EU u Srbiji.

Dan evropskog nasleđa

Srbija svake godine, u saradnji sa drugim evropskim državama, obeležava Dane evropskog nasleđa, kulturni događaj koji okuplja najveći broj učesnika u Evropi. Savet Evrope je ovu inicijativu pokrenuo 1985, a ona se od 1999. organizuje kao zajednička aktivnost sa Evropskom unijom.

Izvor: EU za tebe