Nakon sedam minuta okretanja pedala na biciklu koji skladišti energiju proizvedenu kretanjem, vaš ruter, recimo, može da radi sat vremena.

Za petnaest minuta okretanja pedala, generisali biste dovoljno struje da napunite telefon, a za pola sata - tablet, prenosi Klima 101.

Ovo je proračunala kompanija Tukas EV iz Litvanije, koja proizvodi bicikl HR Bank.

Njegova korisnost prevazilazi svakodnevnu upotrebu u domaćinstvima ili u situacijama kada usled prirodne nepogode nestane električne energije.

Tako su dva posebno dizajnirana bickla obezbedila energiju za igranje cele jedne predstave u Litvanskom nacionalnom pozorištu u Vilnusu.

Radi se o pozorišnoj predstavi „Predstava za one koji žive u doba izumiranja", čiji je scenario napisala američka dramaturškinja Miranda Rouz Hol.

U formi monologa predstava ukazuje na nastanak i izumiranje različitih vrsta, uključujući i sadašnji trenutak kada je čovečanstvo, izazivajući klimatske promene, dovelo planetu na ivicu šestog masovnog izumiranja.

Tekst predstave je osmišljen tako da može da se igra u bilo kojoj zemlji, a za lokalno proizvedenu električnu energiju koriste se bicikli HR Bank.

Kakvi su to bicikli HR Bank?

Bicikl HR Bank je veliko energetsko skladište sa pedalama, volanom i sedištem. Od običnih bicikala za vežbanje se razlikuje po tome što pretvara energiju, koju „proizvode" noge vozača, u struju, koju potom pohranjuje u bateriji.

Dok korisnik obrće pedale, dolazi do transformacije kinetičke energije u električnu.

Baterija može da služi i kao eksterna baterija koja će se puniti iz elektromreže ili pomoću energije sunca.

U verziji predstavljenoj litvanskoj publici, dva glumca okreću pedale na pozornici zarad proizvodnje struje koja služi i za osvetljenje scene.

Jedinstveni koprodukcijski sistem u sklopu projekta STAGES omogućava da predstava o klimatskoj krizi obiđe svet, a jedno od pozorišta koja su učestvovala u projektu je Hrvatsko nacionalno pozorište iz Zagreba.

(M.A/EUpravo zato/Klima101)