Ovog puta, izložba je posvećenu Beogradu i Briselu, a fotografije dva grada, čiji su autori srpski fotograf Bojan Džodan, koji je slikao Brisel i belgijski Nik Hanes, koji je okom kamere prikazao Beograd, pokazuju sličnosti dveju prestonica.

Ministarka Miščević je, govoreći na otvaranju, naglasila da smo ovim projektom želeli da podelimo sa publikom upravo ono što su i ova dva fotografa zapazila, a to je da između nas nema razlike – svi smo mi Evropljani.

„Srbija još nije deo institucija EU, ali mi pripadamo Evropi. Nadam se da ćete uživati u ovoj izložbi, da ćete kroz objektive fotografa Nika Hanesa, iz Belgije i Bojana DŽodana, iz Srbije, prepoznati sličnosti između Beograda i Brisela, njihovih ljudi, ulica, pabova, pijaca. Nadam se i da ćete na fotografijama Beograda uočiti koliko se brzo razvijamo. To je proces koji će se dodatno značajno ubrzati jer nas očekuje Ekspo 2027, koji je veliki izazov za našu državu i koji će doprineti razvoju ukupne infrastrukture i posebno delova Beograda, koji su sada na obodu“, navela je Miščević.

U ime Belgije, kao predsedavajuće Savetu EU u prvoj polovini godine, zvanicama se obratila i Teodora Gencis, generalna sekretarka Ministarstva spoljnih poslova Belgije.

Ona je koja kazala da izložba slavi i diplomatske odnose između Srbije i Belgije, koje negujemo od 19. veka i koje karakteriše saradnja, uzajamno poštovanje, posvećenost ka jačanju naših veza.

„Zahvaljujem ovoj inicijativi Republike Srbije, koja nam omogućava jačanje odnosa između naših država i koja reflektuje zajedničke evropske vrednosti i posvećenost evropskom projektu. Belgija, kao jedna država osnivača EU i aktuelna predsedavajuća Savetu EU, razume važnost integracije Srbije i Zapadnog Balkana u EU“, naglasila je Gencis.

Posebno je ukazala da prepoznajemo da se sami ne možemo suočiti sa aktuelnim geopolitičkim izazovima i da je bliska saradnja od suštinske važnosti.

„Srbija je u proteklih nekoliko godina pokazala značajne napore u procesu evropske integracije i Belgija snažno veruje u potencijal Srbije da prevlada izazove na putu ka EU. Smatram da je neophodno da sve države kandidati postanu deo EU, verujem da će to ojačati kako region Zapadnog Balkana, tako i samu Evropu. Potrebno nam je zajedništvo, da govorimo jednim glasom, da se zajednički suočavamo sa izazovima i pronalazimo rešenja“, naglasila je generalna sekretarka belgijskog ministarstva spoljnih poslova.

Gencis je ukazala da dok posetioci budu istraživali fotografije sa izložbe „Primenjena nostalgija“, mogu da uoče sličnosti i razlike koje čine naše gradove jedinstvenim.

„Oba grada, i Beograd i Brisel reflektuju duh metropole, naš evropski identitet, kulturu i način života. Ove fotografije nas podsećaju koliko je bitno da negujemo osećaj zajedništva i zajedničkog cilja. Evropske integracije će uspeti jedino ukoliko narativ koji gradimo ostane pozitivan i vidljiv i ako se usmerimo na ono što nas povezuje i čini jačim“, zaključila je Teodora Gencis.

Zvanicama su se obratili i šef Misije Srbije pri EU, ambasador Danijel Apostolović i Koen Metsu, poslanik Predstavničkog doma Belgije i dugogodišnji predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Srbijom.

Ambasador Apostolović je poželeo dobrodošlicu svim posetiocima izložbe i zahvalio Ministarstvu za evropske integracije, koje već dugi niz godina finansira i sprovodi projekat Primenjena nostalgija, dok je Koen Metsu naglasio da ova izložba, između ostalog, ističe prijateljstvo Srbija i Belgije.

(M.A/EUpravo zato/mei.gov.rs)