Dosadašnji zamenik šefa Misije Republike Srbije pri EU Danijel Apostolović preuzeće dužnost šefa misije Srbije u Briselu. Prethodno je na ovoj poziciji bila Ana Hrustanović. Njen mandat je istekao polovinom prošle godine, a tu funkciju je do sada obavljao Apostolović. 

"Postavlja se Danijel Apostolović na dužnost izvanrednog i opunomoćenog amasadora Republike Srbije - šefa Misije Republike Srbije pri Evropskoj uniji u Briselu", navodi se u ukazu o postavljanju na dužnost koji je potpisao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ovaj ukraz stupa na snagu narednog dana od objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", ističe se.

Apostolović je na poziciji zamenika ambasadora bio od septembra 2022. godine, tako da mu sama pozicija šefa Misije neće biti strana. Pre toga radio je kao savetnik pri ovoj Misiji u Belgiji. On takođe obavlja funkciju savetnika u Ministarstvu spoljnih poslova u Vladi Srbije od 2012. godine.

U svet diplomatije došao je iz sveta medija i komunikologije. Od 2006. do 2008. godine radio je kao medijski savetnik u Ministarstvu finansija. Jedan deo karijere proveo je i u javnom servisu Srbije, RTS-u, gde je radio kao novinar, reporter i prezenter u Jutarnjem programu. Takođe je obavljao funkciju i medijskog savetnika predsednika Vlade Srbije u periodu od 2008. do 2012.

Završio je Fakultet političkih nauka u Beogradu, gde je diplomirao 2004. godine na smeru Novinarstvo i komunikologija. Master studije je takođe završio na Političkim naukama 2014. godine, na odseku Komunikologija.

(JA/EUpravo zato)