Ponovno imenovanje Ursule fon der Lajen na čelo izvršne vlasti EU delovalo je izvesno. Međutim, sve se promenilo kada se njen izabranik za izaslanika MSP, Markus Piper, povukao sa funkcije nakon prvog radnog dana. Na popularnosti je izgubila i zbog kolebanja oko odgovora na krizu na Bliskom istoku.

Mogućnost da ona ovog leta ne bude izbor lidera EU i novih poslanika Evropskog parlamenta, postaje sve realnija.

Njena prednost je kontinuitet u radu sa sadašnjom Komisijom, ali i nedostatak "odgovarajućih" konkurenata za njeno mesto. Međutim, među Briselom kruže imena kandidata koji bi mogli da zamene Lajenovu.

Mario Dragi -"Čarobnjak"

Mario Dragi
EUC / Zuma Press / Profimedi 

Dragijev govor 16. aprila na društvenom forumu u La Hulpeu je italijanska štampa proglasila slabo prikrivenom kandidaturom za najviši položaj u EU. Čak i u Briselu kažu da se stvari za bivšeg italijanskog premijera odvijaju "kao čarolija".

Njegova najveća predsnost je to što oko njega lebdi aura nepogrešivosti, a smatra se i da može uspešno da se izdigne iznad razmirica partijske politike.

Ali isto koliko je prednost, nepogrešivost može da bude i mana. Kada se za nekog kaže da je "previše dobar" onda su svi ostali u opasnosti da ostanu u njegovoj senci. To ga je između ostalog koštalo i premijerske pozicije u Italiji.

Lideri EU i poslanici Evropskog parlamenta verovatno nebi odbili Dragija, a čak je i Viktor Orban rekao novinarima u Briselu da mu se on "sviđa".

Kristalina Georgieva - Evergrin

Kristalina Georgieva
AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia 

Odlazeći predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, koji će biti ključni posrednik u pregovorima o visokim pozicijama u EU, rekao je da će sledeća Komisija biti "ekonomska".

Ako je to tačno, ko je bolji za najviši položaj Komisije od sadašnje direktorke Međunarodnog monetarnog fonda, Kristaline Georgieve?

Ide joj u prilog to što bi mogla da bude dugo očekivana prva šefica Komisije iz Istične Evrope.

To što je ponovo imenovana za direktora MMF-a može da bude kočnica, kao i to što u poređenju sa drugim kandidatima, ima manje veza sa ključnim donosiocima odluka u Briselu.

Andrej Plenković - Autsajder

Andrej Plenković (HDZ) proglasio pobedu na izborima
AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia Andrej Plenković (HDZ) proglasio pobedu na izborima

Evropska narodna partija desnog centra (EPP) ima i druge opcije, uključujući Plenkovića.

Andrej Plenković je na čelu hrvatske vlade od 2016. godine, pa bi mogao da dođe u iskušenje da napravi međunarodnu karijeru. To je sada pod zankom pitanja nakon pobede njegove partije na izborima za Sabor. Ipak, kako je za formiranje parlamentarne većine potrebno da uđe u koaliciju sa nekim, naredni dani će pokazati šta Plenković planira.

Njegova prednost je dugogodišnje iskustvo u vođenju vlade, ali i to što potiče iz najnovije zemlje članice EU, što bi bio znak dobre volje prema novim članicama i onima u statusu kandidata.

On je prijatelj sa mnogim liderima EU, što može da "pogura" njegovo imenovanje, međutim tako nešto bi najviše zavisilo od njegove sposobnosti da izgradi koaliciju.

Roberta Metsola - Šegrt

Roberta Metsola
Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia 

Kada je časopis Time 2023. godine Metsolu uvrstio među 100 lidera koji oblikuju svet, Ursula von der Lajen je prokomentarisala: "Nikada ne popuštajte pred cinizmom. Vi možete da budete motor promena". Bio je to savet sadašnje predsednice Komisije mlađoj političarki koja bi sada mogla da je nasledi.

U svojoj kratkoj međunarodnoj karijeri, Metsola je poboljšala svoju poziciju kada je postala prva političarka EU koja se sastala sa Zelenskim u Kijevu nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Međutim, ona nije favorit. Njene prednosti su - kako se smatra - mladost, harizma i snažna proevropska uverenja.

Nedostatak iskustva u međunarodnim odnosima i to što nije ranije radila u nekoj vladi, potencijalno su problematične stvari za nekoga ko pretenduje na tako visoku poziciju.

Kirijakos Micotakis - As

Kriakos Mitsotakis
AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia 

Grčki premijer bi mogao da se pokaže kao još jedan as ako za pregovaračkim stolom stvari postanu teške. U nedavnom tvitu, lider stranke EPP Manfred Veber rekao je da Micotakis "predstavlja liderstvo EPP u svom najboljem izdanju".

Prednosti su mu prethodno iskustvo na poziciji lidera EU. Govori dobro engleski i francuski, ali i nemački dovoljno dobro da se na tom jeziku obrati na plenarnoj sednici na godišnjem obraćanju o stanju Unije.

Kristin Lagard - Bankarka

Kristin Lagard
Imago / Alamy / Alamy / Profimedia 

Aktuelna guvernerka Evropske centralne banke (ECB) bila bi još jedan solidan izbor ako se Mišelova rečenica o "ekonomskoj" komisiji pokaže tačnom.

Prednost su joj dobre reference iz svoh institucija u kojima je radila, od francuske vlade do MMF-a i ECB-a. 

Ipak, njen izbor bi mogao da izgleda kao da je načinjen birokratski, previše bizak Makronu i ne mnogo u vezi sa željom građana.

Klaus Johanis - Strateg

Klaus Johanis
Lucian Alecu / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Šta ako Mišel nije u pravu i Evropa se odluči za još jednu "geopolitičku" komisiju? U ovom slučaju, ime rumunskog predsednika moglo bi da izađe kao "zec iz šešira".

Johanis se takođe kandiduje za generalnog sekretara NATO-a, što znači da već ima viziju za odbranu Evrope koju bi mogao da implementira i u viziju za vođenje Komisije.

Prednost mu je što je kandidat iz istočne zemlje i EPP, dok je protiv njega pitanje ishoda NATO trke.

(M.A./EUpravo zato/euronews.com)