Cilj Šumanovog foruma na kom učestvuju zvaničnici i vojni predstavnici članica Evropske unije i više od 60 partnerskih zemalja među kojima je i Srbija, a koji se odigrava danas, je da se rasvetli kako aktuelna i potencijalna mirovna, bezbednosna i odbrambena partnerstva mogu da odgovore na najhitnije bezbednosne pretnje i izazove i doprinesu globalnom miru i bezbednosti, kao i da podrže međunarodni poredak i multilateralizam zasnovan na pravilima.

Tema je kako na najbolji način ojačati i razvijati saradnju u oblasti mira, bezbednosti i odbrane, u cilju rešavanja zajedničkih bezbednosnih pretnji.

Ovo je druga godina da se održava Šumanov forum, a visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borelj, na čiji inicijativu se okupljaju najbliži partneri EU u oblasti mira, bezbednosti i odbrane radi razmene mišljenja o zajedničkim bezbednosnim izazovima i zajedničkim odgovorima, istakao je da forum raste.

Žozep Borelj, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost
Kenzo TRIBOUILLARD / AFP / Profimedia Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj

On je, po dolasku na drugi dan foruma, rekao da će učesnici razgovarati o pitanjima kao što su sajber bezbednost, odbrana i odbrambene sposobnosti i izazovi s kojima je potrebno suočiti se, kao i borba protiv terorizma i hibridne pretnje.

Borelj je upozorio da raste broj pretnji sa kojima se svet suočava i poručio da EU želi da proširi svoj okvir saradnje i razvije nova bezbednosna i odbrambena partnerstva.

On je dodao da će se tokom foruma razgovarati i o ratu u Ukrajini i ratu u Gazi sa "neprihvatljivim brojem ubijenih svaki dan", kao i o mnogim drugim pitanjima.

"Ovaj sve veći broj učesnika objašnjava veličinu bezbednosnih pretnji sa kojima se suočavamo. A realnost je da niko ne može sam da se nosi sa ovim pretnjama. Bezbednosna i odbrambena agenda EU i naših partnera sve su više povezani. Jedan problem je povezan sa drugim. Žarišta u svetu su povezana lancem žrtava i protivakcija", rekao je Borelj.

On je dodao da će učesnici foruma imati priliku da saslušaju jedni druge, iznesu zajedničke procene pretnji, i razgovaraju o načinima za njihovo rešavanje.

"Ovo je pravo partnerstvo. Slušanje i delovanje zajedno. Kao EU, imamo alate i okvire da to učinimo", rekao je Borelj.

EU obezbeđuje vojnu podršku više od 20 zemalja

Borelj je istakao da EU obezbeđuje vojnu podršku više od 20 zemalja preko Evropskog instrumenta za mirovnu pomoć i ukazao na misije EU za obuku u Mozambiku i Ukrajini, gde je, kako je naveo, obučeno više od 50.000 vojnika.

On je dodao da EU želi da ponudi nove oblike saradnje partnerima i podsetio da su protekle i ove nedelje potpisana dva partnerstva u oblasti bezbednosti i odbrane - sa Moldavijom i Norveškom.

"Druga su u pripremi i nadam se da ce biti potpisana pre leta", rekao je Borelj i dodao da EU želi da ojača svoju ulogu kao "bezbednosnog provajdera".

Šumanov forum počeo je sinoć ministarskom večerom iza zatvorenih vrata.

(JA/EUpravo zato/RTV)