Srbija se uskladila sa restriktivnim merama EU protiv terorističkih organizacija Islamske države i Al Kaide, kao i protiv osoba, grupa, preduzeća i entiteta koji su sa njima povezani, naveo je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj najnovijem saopštenju.

Osim Srbije sa ovom odlukom uskladile su se i ostale zemlje kandidati za članstvo u EU - Severna Makedonija, Crna Gora, Albanija, Ukrajina, Moldavija i Bosna i Hercegovina.

Odluku prihvataju i zemlje Evropske asocijacije za slobodnu trgovinu, Island i Lihtenštajn, članice Evropskog ekonomskog prostora, kao i Jermenija.

"One će obezbediti da njihove nacionalne politike budu u skladu sa ovom odlukom Saveta. Evropska unija prima na znanje ovu posvećenost i pozdravlja je", navodi se u saopštenju Borelja.

Inače, Savet EU je 25. marta usvojio odluku kojom se dodaju jedna osoba i jedna grupa na listu ljudi, grupa, preduzeća i subjekata navedenih u aneksu odluke iz 2016. godine o restriktivnim merama.

Na listi sankcionisanih se nalazi 15 pojedinaca i šest grupa povezanih sa Islamskom državom i Al Kaidom. Njihova sredstva su zamrznuta, a pojedincima i entitetima je zabranjeno da koriste finansijska sredstva koja su im na raspolaganju. Takođe, sankcionisanima je zabranjen pristup teritoriji Evropske unije.

Restriktivne mere protiv ovih terorističkih grupa i njihovih saveznika su prošle godine produžene do oktobra 2024.