Španski premijer Pedro Sančez rekao je da njegova zemlja priznaje državu Palestinu u granicama iz 1967. skladno međunarodnom pravu i istorijskoj pravdi.

"Španija će na današnjem sastanku ministara usvojiti zvanično priznanje države Palestine", izjavio je Sančez.

Napomenuo je da se time pridružuje "više od 140 zemalja u svetu".

"Ovo je istorijska odluka koja ima jedan cilj, da doprinese tome da Izraelci i Palestinci postignu mir. Priznanje Palestine nije samo pitanje istorijske pravde, s legitimnim aspiracijama palestinskog naroda, nego i potreba toga da li svi zajedno želimo mir", dodao je.

Istočni Jerusalim glavni grad, Zapadna obala i Pojas Gaze povezani koridorom

Naglasio je da je to jedini način za napredovanje prema rešenju s dve države, "koje svi smatramo jedinim rešenjem".

"Palestinska država koja živi uz Izrael u miru i sigurnosti", pojasnio je.
Prema njegovim rečima, Palestina treba da bude održiva, "sa Zapadnom obalom i Pojasom Gaze spojenim koridorom i Istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom".

"Te oblasti treba da budu ujedinjene pod legitimnom vladom nacionalne palestinske samouprave", izjavio je.

Mišel podržao priznanje Palestine

Tri evropske zemlje, Irska, Španija i Norveška, zvanično su priznale Palestinu, a to je pozdravio i predsedavajući Evropskog saveta Šarl Mišel.

On je ranije pozvao na koordinisani pristup među državama članicama EU i trećim zemljama kako bi se postigao konkretan napredak o ovom pitanju.

"Podržavam dvodržavno rešenje i priznanje Palestine, ali to mora da bude izvodljivo", poručio je Mišel dodavši da razume da je nekim zemljama potrebno više vremena kako bi se odlučile na ovaj potez.

Rekao je da nije na Španiji da određuje granice drugih zemalja, ali da je misija Madrida "potpuno usklađena" s rezolucijama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 242 i 338 kao i pozicijom koju je tradicionalno držala Evropska unija.

"Zbog toga nećemo priznati promene graničnih linija iz 1967. koje nisu dogovorene između strana", naglasio je, a to se odnosi na Pojas Gaze i Zapadnu obalu koji pripadaju Palestinskoj samoupravi.

Sančez je poručio da će Španija od sutra uložiti sve svoje napore da se postigne dvodržavno rešenje.

"Prvi prioritet je privesti kraju nezapamćenu krizu u Pojasu Gaze. Pozivam opet na trajni prekid vatre, ulazak humanitarne pomoći i oslobođenje izraelskih talaca u rukama Hamasa", izjavio je.

(EUpravo Zato/Index.hr)