Predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lejen, u predizbornoj debati za evropske izbore, saopštila je da je spremna da sarađuje sa partijom italijanske premijerke Đorđe Meloni.

Koalicija između njene Evropske narodne partije (EPP) desnog centra i desničarske Braća Italije je definitivno jedna od opcija, najavila je aktuelna predsednica EK koja se nadmeće za još jedan mandat.

Ona je, na pitanje kandidata Partije evropskih socijalista Nikolasa Šmita koje su njene crvene linije u pogledu mogućih partnerstava, rekla da postoje tri kriterijuma, a to su "proevropski, proukrajinski odnosno antiputinovski" i za vladavinu prava.

Aktuelna predsednica EK dodala je da stranke kao što su Nacionalno okupljanje u Francuskoj i Alternativa za Nemačku imaju različita imena i principe, ali, kako tvrdi, imaju jednu zajedničku stvar, a to je da su "Putinovi prijatelji i žele da unište Evropu".

"Mi to nećemo dozvoliti", poručila je Fon der Lajen.

debata uoči evropskih izbora
European Union / ContactoPhoto / Profimedia Pet kandidata se suočilo na predizbornoj debati

Na pitanje da li Meloni ispunjava ove kriterijume, rekla je da je sarađivala veoma dobro sa italijanskom premijerkom u Evropskom savetu, pa je dodala: "Ona je jasno proevropska, protiv Putina, bila je jasna po tom pitanju i za vladavinu prava. Ako se toga drži, onda nudimo da radimo zajedno".

Iako Melonijeva ima negativne stavove o pravima populacije LGBTQI, Lejenova je istakla da ona ima potpuno drugačiji pristup, ali da bi Evropa bila slabija bez podrške italijanske premijerke.

Kandidat za predsednika EK Obnovimo Evropu sada Sandro Gozi rekao je da ne razume kako su EPP i Fon der Lajen spremni da se otvore prema Evropskim konzervativcima i reformistima.

"Oni su apsolutno protiv Evrope. Oni žele da rasture Evropu iznutra, tako da se tome sigurno ne možete otvoriti. Morate se boriti protiv ekstremne desnice, a nažalost u ovom parlamentu imamo dve ekstremne desnice, ECR i Identitet i demokratiju" (ID), rekao je Gozi.

Kandidat Partije evropskih socijalista Nikolas Šmit rekao je da je spreman da sarađuje sa svim demokratskim snagama, ali da ne smatra da njih predstavljaju ECR i ID.

Đorđa Meloni
Mondadori Portfolio / ddp USA / Profimedia Italijanska premijerka Đorđa Meloni

Tokom debate pojedini kandidati su kritikovali i odluku Hilandske Narodne stranke za slobodu i demokratiju (VVD) da uđe u vladajuću koaliciju sa krajnje desnom Partijom slobode, a Gozi je rekao da će Obnovimo Evropu raspravljati 10. juna o daljem članstvu VVD.

Evrovizijska debata

Pet vodećih kandidata za predsednika Evropske komisije učestvovalo je u poslednjoj predizbornoj debati u Briselu tokom koje su izneli svoje vizije Evrope kada je reč o ekonomiji i radnim mestima, odbrani i bezbednosti, klimi i životnoj sredini, demokratiji i liderstvu, migracijama i granicama i inovacijama i tehnologijama.

U takozvanoj "Evrovizijskoj debati", koju je organizovala Evropska radiodifuzna unija, učestvovali su aktuelna predsednica Evropske komisija i kandidatkinja Evropske narodne stranke (EPP) Ursula fon der Lajen, kandidat Partije evropskih socijalista Nikolas Šmit, Valter Bajer iz Partije evropske levice, Sandro Gozi iz Obnovimo Evropu sada i Teri Rajntke iz Evropske zelene stranke.

Poboljšati živote građana i izboriti se sa desnicom

Poslednji izveštaj Eurobarometra je naveo da su među najvećim brigama građana EU borba protiv siromaštva i stvaranje radnih mesta, ali su društvena pitanja tokom debate ipak bila u senci spoljnopolitičkih dešavanja.

Šmit, koji trenutno drži poziciju komesara za zapošljavanje, rekao je da se mora ulagati u ljude, poboljšati radne uslove, smanjiti siromaštvo, osigurati pristojan životni standard i pružiti svima jednake mogućnosti.

Više ulaganja u odbranu

Kada je EU počela da finansijski i vojno podržava Ukrajinu u ratu protiv Rusije, zavetovala se i da ulaže više u sopstvene odbrambene industrije.

Ipak, države i same političke partije imaju drugačije pristupe ovom problemu.

Von der Lejenova je istakla da postoje samo dva načina da se finansira širenje odbrambene industrije Evropske unije - tako što će svaka država članica dati svoj doprinos ili će se stvoriti novi EU fond. Prema njenim rečima, ona bi podržala drugo rešenje.

"Mislim da je vreme da govorimo o sopstvenim resursima na evropskom nivou", navela je.

Pomenula je ideju grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa da se izgradi svojevrsni PVO štit za Evropu kako bi se ojačala odbrana i bezbednost kontinenta.

"Treba da zaustavimo podele koje postoje u Evropi kako bismo imali zajedničke evropske projekte", dodala je.

(EUpravo Zato/Euronews)