Nastavnica engleskog jezika Vusala Akhmadova, stanovnica Tovuza u zapadnom Azerbejdžanu, otvorila je privatnu školu u svom rodnom gradu. Ova privatna obrazovna ustanova priprema decu za osnovnu školu i razvija ih intelektualno i fizički. Na taj način Vusala je uspela, ne samo da da značajan doprinos razvoju obrazovanja u ruralnim sredinama, već i da postane uspešna preduzetnica.

"Sama sam naučila engleski – pomoću rečnika"

Sve je počelo njenom fascinacijom engleskim jezikom u detinjstvu.

"Zaljubila sam se u engleski kada sam bila u 5. razredu. To je bilo 1993. Bila sam suštinski motivisana da to naučim. U to vreme nismo imali ni posebne uslove ni nastavnike, pa sam morala da učim samo uz pomoć rečnika".

Vusala je došla na ideju da otvori sopstvene kurseve tokom obuke na temu "Umetnost izgradnje biznisa", koju je organizovao preduzetnik Elvin Dadašsoj, osnivač poslovne škole Dadašsoj. Kako ističe, ona je želela da koristi meštanima u oblasti obrazovanja – to je bio njen glavni motiv.

"Naravno, u početku je bilo finansijskih poteškoća. Ali vremenom smo ih savladali", kaže Ahmadova.

Kako ideja postaje biznis

Vusala je dobila podršku kroz EU4Business program, koji finansira Evropska unija. U okviru projekta podrške razvoju poslovanja u ruralnim područjima, Vusala je učestvovala u obuci o samoocenjivanju i poboljšanju samopoštovanja, dobijanju korisnih informacija za poslovno planiranje i drugim važnim pitanjima.

"Krenula sam potpuno od nule, tako da sam imala dosta poteškoća, kako finansijski, tako i u pogledu veština", objasnila je ona, dodajući da je obuka bila ključna za razvoj veština i samopouzdanja koje su joj bile potrebne za njen posao.

Sada je njena škola veoma uspešna.

"Naši kursevi funkcionišu od 2018. godine. Ovde, pored engleskog, postoje i časovi nemačkog i ruskog jezika, kursevi računara i medicine, predškolska obuka, obdanište. Trenutno na našoj akademiji studira 120 studenata, a engleski je jedna od najtraženijih oblasti", kaže Vusala Ahmadova.

Svaki mali doprinos ekonomskoj slobodi žena je veliki uspeh

Vusala zapošljava 12 ljudi, od kojih su sve žene. Ona kaže da je to veoma važno u smislu podrške ženama na njihovom karijernom putu i napominje da postoji akutni nedostatak kvalifikovanog kadra za stalni rad, te da joj je teško da pronađe nastavnike.

"Naši kursevi su veoma važni za Azerbejdžan, a posebno za region. Roditelji rado upisuju svoju decu kod nas i biraju nekoliko predmeta odjednom. Zgodno im je da njihova deca mogu da uče sve predmete u jednoj zgradi. Još jedna prednost je što grupe imaju najviše šest učenika", kaže Vusala. Ona dodaje da su časovi interaktivni, što pomaže da se zadrži pažnja i interesovanje dece.

Na pitanje da li se na svom preduzetničkom putu suočavala sa rodnim izazovima i diskriminacijom, priznaje da je prošla mnogo toga. Zato ona sada aktivno podiže svest o ovoj temi i pokušava da promeni stavove društva prema rodnim pitanjima.

"I dalje se redovno susrećemo sa rodnom diskriminacijom. Na primer, često muževi ne dozvoljavaju svojim ženama da prisustvuju aktivnostima koje imaju za cilj razvoj žena. Istovremeno, veoma je ohrabrujuće što, uz obrazovanje, ženama možemo dati određene veštine. Ako možemo da damo makar mali doprinos ekonomskoj slobodi žena upisanih na naše kurseve, to je već veliki uspeh", kaže Vusala.

Vusala Ahmadova je dobila podršku u okviru programa EU4Business, koji podržava ekonomski rast malih i srednjih preduzeća u pet zemalja Istočnog partnerstva (EaP) – Azerbejdžanu, Jermeniji, Gruziji, Moldaviji i Ukrajini.

Kako da u Srbiji postignete ovakvo nešto?

Slični program postoje i u Srbiji, a jedan od njih, namenjen preduzetnicima jeste EU PRO Plus. U pitanju je program kojim Evropska unija takođe pomaže mala i srednja preduzeća da razviju i unaprede posao zarad poboljšanja ekonomskih prilika zemlje, poput otvaranja novih radnih mesta, pozicioniranja na privrednoj mapi Evrope i slično.

Srbija je u okviru programa EU PRO Plus dobila značajne sume za različite projekte i situacije. Među njima je najznačajnija pomoć od 10 miliona evra za oporavak od posledica pandemije krajem 2021. godine. Takođe, lokalna infrastruktura je u centru ovog projekta, pa je među najznačajnijim ulaganjima u lokalnu infrastrukturu "Naučni centar fabrika ideja za 21. vek" u Šapcu, sportski tereni u različitim mestima, gradnja i renoviranje vrtića i škola, centara namenjenih socijalnoj inkluziji...

Kako sve Evropska unija može da pomogne investiranjem u vaš biznis, možete pronaći na sajtu www.eumogucnosti.rs.

(JA/EUpravo zato/EU4Business)